When they see us, ένα διαμάντι κρυμμένο στα άδυτα του Netflix

Το “When They See Us” πρόκειται για μια δραματική σειρά τεσσάρων επεισοδίων του Netflix, σε σκηνοθεσία και συγγραφή της Ava DuVernay, σχετικά με τους πέντε του Central Park. Η φράση παραπέμπει σε πέντε αγόρια εφηβικής ηλικίας σε μια απρόσωπη συμμορία, ή ένα τέρας με πολλά κεφάλια. Τα αγόρια, τέσσερα από τα οποία ήταν έγχρωμα και ένα το οποίο ήταν Λατίνος, βρέθηκαν κυριολεκτικά στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Σέντραλ Παρκ το βράδυ της 19ης Απριλίου 1989, όταν μια γυναίκα, η Τρίσα Μέιλι ξυλοκοπήθηκε, βιάστηκε και αφέθηκε σχεδόν νεκρή πισω από τους θάμνους.

Επανεξετάζοντας αυτήν την περίφημη αποβολή της δικαιοσύνης, η μίνι αυτή σειρά παρουσιάζει μια περίεργη ένωση πολιτικής τέχνης και λανθασμένης ψυχαγωγίας. Το “When They See Us” καθοδηγείται από μια ισχυρή ιστορική ανάλυση. Αλλά σε αντίθεση με το «Selma», το δράμα της για τον Martin Luther King, Jr., μπορεί να φαίνεται αμήχανα ομιλητικό, μεταδίδοντας τις ιδέες του. Προχωρά σταθερά τη γραμμή μεταξύ του αποτελεσματικά βασανιστικού και του απλώς κουραστικού. Οι θεατές με ένα “χτύπημα” συνείδησης θα ξέρουν τι να σκεφτούν.

Η σειρά είναι λυρική στα φευγαλέα οράματά της για τη συντριβή των παιδιών και τη θανατηφόρα πεζογραφία στην αποδόμηση του πώς καταστρέφονταν αυτές οι ζωές. Τα πρώτα πέντε λεπτά σκιαγραφούν τις προσωπικότητες των αγοριών καθώς απολαμβάνουν στιγμές ελευθερίας των εφήβων την παραμονή του ανοιξιάτικου διαλείμματος. Καθώς νυχτώνει μια ομάδα τριάντα ή σαράντα παιδιών που μπαίνουν στο πάρκο για να φτιάξουν ένα χάος. Η αστυνομία καταφθάνει, τότε ένας αστυνομικός τον ρίχνει κάτω τον έναν από τους πέντε τον Κέβιν χτυπώντας τον στο κεφάλι και τον αποκαλώντας τον ζώο.

Η εισαγγελέας που είναι υπεύθυνη για τη μονάδα σεξουαλικών εγκλημάτων, Linda Fairstein, την οποία έπαιξε η Felicity Huffman προσπαθεί να επιλύσει μια ασυμφωνία σαράντα πέντε λεπτών και να τοποθετήσει τον έφηβο στον τόπο της επίθεσης. Μία από τις ωραίες νότες αμφιβολίας της σειράς αφορά το κατά πόσον η προσπάθεια της Fairstein να καταδικάσει αυτά τα παιδιά, παρά τις άφθονες αποδείξεις που απαιτούν την απαλλαγή τους, είναι ζήτημα καριέρας ή ειλικρινών πεποιθήσεων, που προτείνεται από την έντονη της άποψη ότι πρόκειται για «ζώα». Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές σκοπεύουν να συντάξουν γρήγορα μια ιστορία για την αποκατάσταση της τάξης και την εκδίκηση. Το “When They See Us” είναι πλούσιο σε τέτοιες στιγμές ήσυχης αντιπαράθεσης. Είναι επίσης συναρπαστικό ως μετα-αφήγηση για τον έλεγχο των γραμμών ιστορίας, όπως όταν η συνομιλία του ραδιοφώνου ομιλίας ακούγεται σαν μια χορωδία που ζητά τη θυσία αίματος των αποδιοπομπαίων τράγων.

Εάν αυτό δεν βασίστηκε σε μια αληθινή ιστορία, θα μπορούσατε να ονομάσετε την κίνηση της σχηματική: είναι μια διαδικαστική αδικία. Στο πρώτο επεισόδιο, με την απεικόνισή του οι εξαναγκασμένες εξομολογήσεις, οι εναλλαγές καλού αστυνομικού-κακού αστυνομικού φαίνονται αρκετά γρήγορα. Το δεύτερο επεισόδιο, στο οποίο οι δικηγόροι υπεράσπισης, με τα φθηνά κοστούμια και τα υψηλά τους ιδεώδη, προσπαθούν βρουν γραμμή υπεράσπισης, οι πολλές και γρηγορες μετακινήσεις στην προβολή των συναισθημάτων κάθε αγοριού, προκαλούν ένα δράμα. Το τρίτο επεισόδιο περιλαμβάνει πολλές επαναλήψεις της αρχικής ακολουθίας. Τα παιδιά φυλακίζονται παρομοιάζονται ως σαδιστές.

Κεφάλαιο 4ο…

Όταν το αφηγηματικό τόξο έχει στραφεί προς τη δικαιοσύνη, με την εξομολόγηση, το 2002, από τον πραγματικό βιαστή, τα σημερινά πρόσωπα των πέντε πραγματικών ανδρών εμφανίζονται στην οθόνη. Πολλές οι εξαιρετικές μικρές παραστάσεις στο “When They See Us” των ηθοποιών. Αναμφίβολα πρόκειται για μια σειρά που είναι για γερά νευρά με προκαλώντας σου οργή για την αντιμετώπιση και την δικαιοσύνη που υπέστησαν τα παιδιά. Εξαιρετικά από κάθε άποψη, αξίζει να αφιερώσετε τον χρόνο σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα πρόσωπα που απασχολήσαν εκείνη την περίοδο με την στάση του ακόμη και όταν οι πέντε δικαιωθήκαν ήταν ο Donald Trump. Ο Trump έβγαλε σε δηλώσεις του σε μεγάλες εφημερίδες καλούσε σε εκτέλεση αυτών των πέντε παιδιών την δικαιοσύνη. Ακόμη και μετά την δικαίωση τους και με την πολιτεία της Νέας Υόρκης να πληρώνει εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση ο Donald Trump παράμεινε σταθερός στην ρητορική του.

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x