The Witcher, η σκοτεινή σειρά του Netflix, που κέντρισε τα βλέμματα των θεατών μετά το τέλος του Game of Thrones

Γράφει η Αργυρώ Σπάρταλη

Toss a coin to your Witcher

O’ Valley of Plenty

O’ Valley of Plenty, oh…

Είναι αδύνατο να μη σου κολλήσει αυτό το τραγούδι. Ο καταραμένος βάρδος έχει πάντα δίκιο: είναι πιασάρικο, είναι εύκολο στην αναπαραγωγή και ήταν καταδικασμένο να γίνει viral (εντός και εκτός του Witcher). Η “σχέση” ανάμεσα στο συγκεκριμένο βάρδο και τον γητευτή μας, τον Γκέραλντ από τη Ρίβια, δεν γνωρίζω εάν υπάρχει στο παιχνίδι ή στα βιβλία στο βαθμό που απεικονίζεται στη σειρά, μιας και έχω διαβάσει μόνο το πρώτο, γνωρίζω όμως με σιγουριά ότι είναι ένα από τα πιο δυνατά “χαρτιά” της σειράς. Πάμε λοιπόν να αναπολήσουμε την πρώτη σεζόν, μέχρι να βγει η δεύτερη και να τη δούμε και αυτή σε ένα απόγευμα.

Πάλι καλά που υπάρχουν και τα παιχνίδια του Witcher και είναι γνωστό στο ευρύ κοινό ότι η σειρά είναι βασισμένη στην ομότιτλη σειρά βιβλίων του Αντρέι Σαπκόφσκι και είναι ήδη cult στην Πολωνία (προφανώς, εφόσον ο συγγραφέας είναι Πολωνός), αλλά και σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στα παιχνίδια του Witcher δε θα σταθώ προς το παρόν, θα πω μόνο ότι θεωρώ πως το τρίτο παιχνίδι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση αυτού του «φαινομένου», μιας και η φήμη του έπειτα από αυτό εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Γνωρίστε τον Γκέραλντ, έναν άντρα που θα πλήρωνες για να περάσεις μια βραδιά μαζί του. Είναι από τους πιο δεινούς ξιφομάχους, αλλά και γητευτές, παρόλα αυτά όλοι θέλουν να του την πέσουν και να τσακωθούν μαζί του. Ίσως λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό να είναι είτε ότι δεν έχουν ένστικτο της αυτοσυντήρησης ή μπορεί απλώς να είναι ηλίθιοι. Όπως και να έχει, του την πέφτουν όλοι, του λένε “φύγε από εδώ βρε κεφτέ” για να του προφέρουν δουλειά το επόμενο δευτερόλεπτο. Χειρότερη κακοποίηση από τον γητευτή μας υφίσταται ο βάρδος, ο οποίος παρόλα αυτά ακολουθεί τον Γκέραλντ με σκοπό να τον κάνει φίρμα, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να τον ενδιαφέρει καθόλου.

Και μπορεί να έχει οποίο γκομενάκι θελήσει, ωστόσο, όπως γίνεται και στον έξω κόσμο, θα κολλήσεις με τον χειρότερο ο οποίος, όσο σε φτύνει, τόσο κολλάς εσύ σαν τέρας διάνοιας που είσαι. Η Γένεφερ λοιπόν, ενώ είναι (πλέον) όμορφη, μια ομορφιά την οποία αντάλλαξε έναντι της γονιμότητας της, μετανιώνει οικτρά γι’ αυτό και προσπαθεί σε όλη τη σειρά να το ανατρέψει, με παταγώδη αποτυχία όπως είναι αναμενόμενο. Να πω την μαύρη μου αλήθεια αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία της σειράς που δεν κατάλαβα διόλου. Από τη στιγμή που ηθελημένα έδωσε τη γονιμότητα της για να γίνει όμορφη τι καθόταν εκεί πέρα και παιδεύονταν; Αφού της είπε ο μάγος ότι δεν θα μπορεί να το πάρει πίσω. Όλο αυτό το…”κυνηγητό” γύρω από τον εαυτό της ήταν ανώφελο.

Βασικό κομμάτι στην αναζήτηση του γητευτή μας και ένα από τα βασικότερα κομμάτια της πλοκής είναι η Σίρι και θα έπρεπε να ασχοληθώ παραπάνω μαζί της, αλλά η τύπισσα ήταν απλά αδιάφορη. Είτε υπήρχε στη σειρά ή όχι το ίδιο και το αυτό θα ήταν. Ένα παράπονο που έχω βασικά από το Witcher (το οποίο δεν φαίνεται τόσο έντονα στα παιχνίδια, αλλά στα βιβλία το διαπιστώνεις πλήρως) είναι ότι το φανταστικό στοιχείο είναι πολύ basic. Η πλοκή είναι συνήθως ένας βασιλιάς που πήγε με ένα άτομο που δεν έπρεπε, έφαγε μια κατάρα και έρχεται ο Γκέραλντ σαν μάνα εξ’ ουρανού, λύνει τα μάγια και όλα καλά. Αναγνωρίζω ότι το fantasy σαν είδος είναι γεμάτο κλισέ, αλλά αυτό το μοτίβο παραείναι απλοϊκό. Και αυτό είναι πρόβλημα.

Όπως και να έχει ναι, το Witcher σαν σειρά δεν αγγίζει την τελειότητα. Όσοι έχουν διαβάσει τα βιβλία μάλιστα επιμένουν ότι έχει πολλά περισσότερα να μας δώσει από όσα είδαμε στις οθόνες μας. Παρόλα αυτά αναμένω τη δεύτερη σεζόν με μεγάλη αγωνία.

Η σειρά προβάλλεται μέσα από την πλατφόρμα του Netflix.

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x