Netflix: 5 Ντοκιμαντέρ για τη Φύση που θα σου αλλάξουν την διάθεση

Η φύση μπορεί να είναι ένα αντίδοτο στο άγχος. Όταν οι άνθρωποι ξεκινούν την εξερεύνηση στην υπέροχη ύπαιθρο, μειώνεται το άγχος και αυξάνεται η διάθεσή τους.

Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, βρέθηκε ότι μόλις 10 λεπτά την ημέρα της έκθεσης στη φύση θα μπορούσε να είναι ευεργετική. Από την άλλη, κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ιδανική δόση για ψυχική και σωματική υγεία είναι 120 λεπτά την εβδομάδα.

Μερικοί επιστήμονες εικάζουν ότι οι άνθρωποι έχουν «έμφυτη τάση να αναζητούν συνδέσεις με τη φύση και άλλες μορφές ζωής». Αυτό ονομάζεται υπόθεση βιοφιλίας. Που σημαίνει, ότι οι άνθρωποι κατέχουν μια βιολογική ανάγκη για σύνδεση με τη φύση σε σωματικό, ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο, και ότι η σύνδεση αυτή επηρεάζει την προσωπική μας ευεξία, την παραγωγικότητα, και τις κοινωνικές μας σχέσεις.

Έτσι, μπορεί να εξηγείται γιατί πολλοί άνθρωποι λατρεύουν να βλέπουν το ηλιοβασίλεμα, να περπατούν μέσα στο δάσος ή να κολυμπούν στη θάλασσα.

Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό όμως, όταν ο χρόνος για εξωτερικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος, έχεις «κολλήσει» μέσα στο σπίτι και δεν έχεις τακτική πρόσβαση στη φύση;

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι είναι δυνατό να συγκεντρωθούν τα οφέλη που προσφέρει η φύση τα οποία ενισχύουν τη διάθεση, ακόμα και αυτή τη περίοδο που η δυνατότητα για εξορμήσεις στη φύση είναι ελάχιστος.

Σε μια μικρή μελέτη που εξέτασε 48 κρατούμενους φυλακισμένους που ζούσαν σε απομόνωση, το 91% ανέφερε ότι είναι πιο ήρεμο αφού παρακολούθησε βίντεο με τη φύση. Το 80% δήλωσε ότι εξακολουθούσαν να αισθάνονται ήρεμοι αρκετές ώρες μετά το τέλος των βίντεο και θα μπορούσαν καλύτερα να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Εάν νιώθετε την ανάγκη να συνδεθείτε με τον έξω κόσμο και να τονώσετε τη διάθεση σας ενώ είστε μέσα, παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια λίστα με 5 ντοκιμαντέρ για τη φύση, τα οποία είναι διαθέσιμα στη πλατφόρμα του Netflix.

1. David Attenborough: A Life on Our Planet
Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, ο Ντέιβιντ Ατένμπορο, ένας άνθρωπος που έχει δει περισσότερα από τον φυσικό κόσμο από οποιονδήποτε άλλο, αφηγείται την εξελικτική ιστορία της ζωής στη Γη, περιγράφει τη συγκλονιστική περιβαλλοντική ζημία που υπέστη η ανθρωπότητα και καταγράφει μια πορεία προς την ανάκαμψη. Αυτό το μοναδικό ντοκιμαντέρ είναι η μαρτυρία του.

2. My Octopus Teacher
Ένας σκηνοθέτης δημιουργεί μια ασυνήθιστη φιλία με ένα χταπόδι που ζει σε ένα δάσος με φύκια της Νότιας Αφρικής, μαθαίνοντας από αυτό καθώς μοιράζεται τα μυστήρια του κόσμου του.

3. Night on Earth
Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αποτελείται από μια σεζόν 7 επεισοδίων «ανυψώνει» το πέπλο της νύχτας για να αποκαλύψει τις κρυμμένες ζωές των πλασμάτων του κόσμου, από λιοντάρια στο κυνήγι έως νυχτερίδες.

4. Chasing Coral
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε όλο τον κόσμο εξαφανίζονται με πρωτοφανή ρυθμό. Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, μια ομάδα δυτών, φωτογράφων και επιστημόνων ξεκίνησαν μια συναρπαστική περιπέτεια στον ωκεανό για να ανακαλύψουν γιατί και να αποκαλύψουν τον υποβρύχιο μυστήριο στον κόσμο.

5. Virunga
Το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ, ακολουθεί μια ομάδα γενναίων ατόμων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν το πολυτιμότερο εθνικό πάρκο της Αφρικής και τους γορίλες του.

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x