7 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στην μείωση της κλιματικής αλλαγής

Είναι ευρέως αποδεκτό σε όλο τον κόσμο ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει το κλίμα της Γης, από την ατμοσφαιρική ρύπανση έως την αγάπη της σύγχρονης κοινωνίας να πετάει πράγματα. Ωστόσο, με λίγη προσπάθεια, ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κλιματικής αλλαγής και παρακάτω σας προτείνουμε κάποιους τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσατε να προστατέψετε το περιβάλλον και να βοηθήσετε στην πρόληψη της αλλαγής του κλίματος, σε ατομικό επίπεδο.

Πείτε όχι στο πλαστικό

Αναμφίβολα τα πλαστικά είναι επιβλαβή, όχι μόνο για την υγεία των ανθρώπων αλλά και για τη βιοποικιλότητα. Μειώνοντας την ποσότητα του πλαστικού που χρησιμοποιείτε (ειδικά που απορρίπτετε), θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο λαμβάνοντας υπόψη την αφθονία του πλαστικού στη ζωή μας. Μερικά μικρά βήματα, ωστόσο, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποσότητα πλαστικού που χρησιμοποιούμε καθημερινά.


Οι απλοί τρόποι μείωσης του πλαστικού στη ζωή σας περιλαμβάνουν:

  • Τη χρήση ανακυκλώσιμης υφασμάτινης σακούλας,
  • Τη χρήση αναπληρώσιμων γυαλιών, πηλού, ανοξείδωτου χάλυβα ή φιάλες χαλκού αντί πλαστικού,
  • Την αντικατάσταση από πλαστικά καλαμάκια με επαναχρησιμοποιήσιμα από ατσάλι ή χάρτινα,
  • Αγορά σε καταστήματα και μάρκες που χρησιμοποιούν μη πλαστική συσκευασία,
  • Πάντα να ζητάτε μια επαναχρησιμοποιήσιμη ή μη πλαστική επιλογή όταν ψωνίζετε. Όσο περισσότερα άτομα ζητούν επαναχρησιμοποιήσιμες επιλογές, τόσο περισσότερες εταιρείες και επιχειρήσεις θα τις προμηθεύσουν.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βοηθούν στη διάσωση

Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με βιώσιμη και ανανεώσιμη ενέργεια, όπως μια μικρή ανεμογεννήτρια ή μια αντλία θερμότητας είναι πάντα καλή ιδέα σε αυτήν την εποχή. Η χρήση ηλιακών συλλεκτών, για παράδειγμα, θα εξοικονομούσε χιλιάδες μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας εάν πολλοί άνθρωποι το υιοθετούσαν. Η εγκατάσταση ηλιακών
συλλεκτών μπορεί να είναι δαπανηρή, αλλά με τις εξελίξεις στην τεχνολογία το κόστος εγκατάστασης μειώνεται. Επίσης, μπορείτε να διερευνήσετε εάν σας δίνεται η δυνατότητα να πουλήσετε την πλεονάζουσα ισχύ σας στο υπόλοιπο δίκτυο και ίσως εν τω μεταξύ να κερδίσετε κάποια χρήματα.

Εάν αυτές οι επιλογές δεν είναι πρακτικές, σκεφτείτε τρόπους μείωσης της χρήσης ενέργειας στο σπίτι. Η μείωση της θερμότητας ή του κλιματισμού κατά μόλις 1 ή 2 βαθμούς θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά.

Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε τις δημόσιες συγκοινωνίες

Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς δεν παρέχει μόνο έναν τρόπο μείωσης της ρύπανσης στις πόλεις, αλλά θα μπορούσε επίσης να σας επιτρέψει να γνωρίσετε και νέους ανθρώπους. Βοηθά επίσης, στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους, η οποία με τη σειρά της μειώνει περαιτέρω τη ρύπανση από τα αυτοκίνητα και θα μπορούσε να επιτρέψει σε όλους να φτάσουν πιο γρήγορα στους προορισμούς τους. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου έχει πειραματιστεί με το να καταργήσει όλους τους ναύλους για τις δημόσιες συγκοινωνίες, προκειμένου να αυξήσει τη χρήση τους και να μειώσει την ποσότητα των εκπομπών και της κυκλοφορίας.

Εναλλαγή σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα έχει γίνει ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς τα σημερινά ηλεκτρονικά οχήματα έχουν πολύ μεγαλύτερη γκάμα από προηγούμενες εκδόσεις. Οι τιμές των οχημάτων και η εγκατάσταση ενός σταθμού φόρτισης στο σπίτι μειώνεται και η διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης στο δρόμο αυξάνεται. Εκτός από τις μειωμένες εκπομπές, τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πιο ήσυχα και χρειάζεται να πληρώσετε ελάχιστα για να “γεμίσετε τη δεξαμενή”. Τα ηλεκτρικά οχήματα θα κρατήσουν πολύ περισσότερο από ό,τι τα βενζινοκίνητα, καθώς υπάρχει λιγότερη φθορά και διατηρούν την αξία τους πολύ καλύτερη από ό,τι τα βενζινοκίνητα οχήματα.

Μειώστε τα απόβλητα τροφίμων

Σε μέρη όπου το εισόδημα είναι χαμηλό και η υποδομή είναι αδύναμη, η απώλεια τροφίμων είναι συχνά απρόβλεπτη και διαρθρωτική, καθώς τα τρόφιμα μπορεί να χαλάσουν προτού ακόμη φτάσουν στην αγορά. Αλλά στις ανεπτυγμένες χώρες, η σπατάλη τροφίμων οφείλεται συχνά σε ανθρώπους που αγοράζουν περισσότερα από όσα χρειάζονται ή που είναι πολύ κοντά στην ημερομηνία μέχρι την οποία επιτρέπεται η πώληση. Οι στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών απαιτούν μείωση κατά το ήμισυ των κατά κεφαλήν παγκόσμιων απορριμμάτων τροφίμων σε επίπεδο λιανικής και καταναλωτή έως το 2030, καθώς και μείωση των απωλειών τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού. Στην πραγματικότητα, απλά κάνοντας ένα σχέδιο γευμάτων για μια εβδομάδα πριν πάτε για ψώνια, διασφαλίζοντας ότι αγοράζετε μόνο αυτό που θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πριν χαλάσει, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη μείωση των οικιακών απορριμμάτων τροφίμων και θα σας εξοικονομήσει επίσης χρήματα.

Σταματήστε να κόβετε τα δάση

Η απώλεια δέντρων και άλλης βλάστησης μπορεί να προκαλέσει αλλαγή του κλίματος, ερημοποίηση, διάβρωση του εδάφους, λιγότερη απόδοση των καλλιεργειών, πλημμύρες, αυξημένα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, καθώς και βλάβη στις ζωές και τα προς το ζην των ντόπιων. Επειδή τα δάση κόβονται συχνά για να χρησιμοποιήσουν τη γη για την εκτροφή βοοειδών και καλλιεργειών τροφίμων για εξαγωγικές αγορές, η αποψίλωση των δασών βοηθάει τους ντόπιους. Όταν τα τροπικά δάση κόβονται, το έδαφος μόνο περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά για μία ή δύο συγκομιδές, και στη συνέχεια οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μεταβαίνουν στην επόμενη περιοχή. Όταν κόβονται τα παλαιά δάση ανάπτυξης, μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια για να αναπτυχθεί ξανά το οικοσύστημα. Πολλή χλωρίδα και πανίδα βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης λόγω της απώλειας του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Απενεργοποιήστε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε

Σχεδόν όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια και είναι συνηθισμένη πρακτική οι συσκευές να μένουν ενεργοποιημένες ή σε κατάσταση αναμονής. Αυτό, αναπόφευκτα, οδηγεί σε περιττή απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας. Απενεργοποιήστε λοιπόν αυτές τις ηλεκτρικές συσκευές, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο (όπως ψυγεία). Αυτό όχι μόνο θα σας εξοικονομήσει λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά θα βοηθήσει ώστε να κάνετε το ρόλο σας και να σταματήσετε να σπαταλάτε πολύτιμη ενέργεια. Επίσης, υπάρχουν μερικές έξυπνες λύσεις διαχείρισης ενέργειας στο σπίτι και ενώ ορισμένες από αυτές τις λύσεις θα μπορούσε να είναι δαπανηρές σε σύντομο χρονικό διάστημα, πολλές θα αποδώσουν καρπούς μακροπρόθεσμα.

Πηγή

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x