Οργανικά υλικά απαραίτητα για τη ζωή στη Γη βρίσκονται για πρώτη φορά στην επιφάνεια ενός αστεροειδή

Νέα έρευνα από το Royal Holloway, βρήκε νερό και οργανική ύλη στην επιφάνεια ενός αστεροειδή δείγματος που επέστρεψε από το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Είναι η πρώτη φορά που οργανικά υλικά, τα οποία θα μπορούσαν να παρέχουν χημικά πρόδρομα για την προέλευση της ζωής στη Γη, βρέθηκαν σε έναν αστεροειδή.

Το δείγμα ενός κόκκου επέστρεψε στη Γη από τον αστεροειδή Itokawa από την πρώτη αποστολή Hayabusa της JAXA το 2010. Το δείγμα δείχνει ότι το νερό και η οργανική ύλη που προέρχονται από τον ίδιο τον αστεροειδή έχουν εξελιχθεί χημικά με την πάροδο του χρόνου.

Η ερευνά δείχνει ότι η Itokawa εξελίσσεται συνεχώς, πάνω από δισεκατομμύρια χρόνια ενσωματώνοντας νερό και οργανικά υλικά από ξένα εξωγήινα υλικά, όπως και η Γη.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι αστεροειδείς τύπου S, από τους οποίους προέρχονται οι περισσότεροι μετεωρίτες της Γης, όπως το Itokawa, περιέχουν τα ωμά συστατικά της ζωής. Η ανάλυση αυτού του αστεροειδή αλλάζει παραδοσιακές απόψεις για την προέλευση της ζωής στη Γη, οι οποίες στο παρελθόν έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε αστεροειδείς πλούσιους σε άνθρακα τύπου C.

Η Δρ Queenie Chan από το Royal Holloway, δήλωσε: “Η αποστολή Hayabusa ήταν ένα ρομποτικό διαστημικό σκάφος που αναπτύχθηκε από την Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης του Διαστήματος για να επιστρέψει με δείγματα από έναν μικρό αστεροειδή κοντά στη Γη που ονομάζεται Itokawa, για λεπτομερή ανάλυση σε εργαστήρια Γη.

Αφού μελετήθηκε με μεγάλη λεπτομέρεια από μια διεθνή ομάδα ερευνητών, η ανάλυσή μας για έναν κόκκο, με το παρατσούκλι “Amazon”, διατηρεί τόσο την πρωτόγονη (μη θερμαινόμενη) όσο και την επεξεργασμένη (θερμαινόμενη) οργανική ύλη εντός δέκα μικρών (χίλια του εκατοστού) απόστασης”.

Ο Δρ Chan συνεχίζει: “Η μελέτη του Amazon μας επέτρεψε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς ο αστεροειδής εξελίχθηκε συνεχώς ενσωματώνοντας πρόσφατα εξωγενή νερό και οργανικές ενώσεις.”

Αυτά τα ευρήματα είναι πραγματικά συναρπαστικά καθώς αποκαλύπτουν περίπλοκες λεπτομέρειες της ιστορίας ενός αστεροειδή και πώς η πορεία εξέλιξής του είναι τόσο παρόμοια με αυτή της πρεβιοτικής Γης.”

Η επιτυχία αυτής της αποστολής και η ανάλυση του δείγματος που επέστρεψε στη Γη ανοίγουν από τότε το δρόμο για μια πιο λεπτομερή ανάλυση των υλικών που συλλέγονται από αποστολές όπως η Hayabusa2 της JAXA και η OSIRIS-Rex της NASA. Και οι δύο αυτές αποστολές έχουν αναγνωρίσει εξωγενή υλικά στους αστεροειδείς Ryugu και Bennu, αντίστοιχα. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ανάμειξη υλικών είναι μια κοινή διαδικασία στο ηλιακό μας σύστημα”.

[via]

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x