Ενδείξεις ότι ο πλανήτης 9 μπορεί να υπάρχει

Η έρευνα για τον πλανήτη 9 που είναι ένας υποθετικός ένατος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα πιθανότατα να καταλήξει στον εντοπισμό των ιχνών της τροχιάς του πλανήτη σε μια εξαιρετικά σκοτεινή γωνία του ηλιακού συστήματος.

Η πιθανότητα ενός ένατου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα που η τροχιά του βρίσκεται πίσω από την τροχιά του Ποσειδώνα είχε κεντρίσει τους αστρονόμους καθώς παρατηρούσαν τις τροχιές των αντικειμένων της ζώνης του Kuiper. Πολλοί αστρονόμοι ισχυρίστηκαν ότι οι τροχιές αυτών των αντικειμένων επηρεάζονταν από τη βαρύτητα κάποιου αντικειμένου που δεν ήταν ορατό. Παρότι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι παρατηρήσιμοι επειδή αντανακλούν το φως του ήλιου, η ποσότητα του ανακλώμενου φωτός πέφτει δραματικά σε μια απόσταση τόσο μακρινή όσο αυτή του πλανήτη 9. Υπολογίζεται ότι η απόστασή του από τον ήλιο είναι 12 με 13 φορές πιο μεγάλη από την απόσταση του Πλούτωνα από τον ήλιο.

Αν ο πλανήτης αυτός υπάρχει θα πρέπει να έχει 5 με 10 φορές τη μάζα της γης σύμφωνα με τον Gregory Laughlin που είναι συντάκτης της έρευνας και καθηγητής αστρονομίας της σχολής τεχνών και επιστημών του πανεπιστημίου του Yale. «Αύτη είναι μια περιοχή του διαστήματος που είναι σχεδόν εντελώς ανεξερεύνητη», ήταν τα λεγόμενά του. Για να παρατηρήσουν αντικείμενα που είναι μη ανιχνεύσιμα με άλλο τρόπο οι αστρονόμοι Malena Rice και Gregory Laughlin χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που λέγεται «μετατόπιση και στοίβαξη». Με αυτή τη μέθοδο μπορούν να αποκαλύψουν τη διαδρομή που έκανε ένα αντικείμενο όπως ένας δορυφόρος ή ένας πλανήτης. Σύμφωνα με τον Laughlin με την τεχνική αυτή έχουν ανακαλυφθεί δορυφόροι κάποιων πλανητών αλλά ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την έρευνα μιας τόσο μεγάλης περιοχής του διαστήματος. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν εικόνες του τηλεσκοπίου Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) το οποίο συνήθως οι επιστήμονες το χρησιμοποιούν για την ανακάλυψη πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν 17 πιθανά αντικείμενα.

« Αν έστω και ένα από τα αντικείμενα είναι αληθινό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις δυναμικές στο μακρινό μέρος του ηλιακού μας συστήματος και τις ιδιότητες του πλανήτη 9» είπε η Rice.

Πηγή

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x