Ανακαλύφθηκαν 2 καφέ νάνοι με τη βοήθεια εθελοντών επιστημόνων

Αστρονόμοι με τη βοήθεια και εθελοντών επιστημόνων  ανακάλυψαν 2 καφέ νάνους οι οποίοι είναι αρκετά ασυνήθιστοι. Οι καφέ νάνοι είναι ουράνια σώματα που δεν είναι ούτε πλανήτες ούτε άστρα. Ένας καφέ νάνος έχει πολύ μεγάλη μάζα για να είναι πλανήτης αλλά όχι αρκετή ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες πιέσεις και θερμοκρασίες στον πυρήνα του για να γίνουν θερμοπυρηνικές αντιδράσεις.

Η αστρονόμοι οδηγηθήκαν σε αυτή την ανακάλυψη μέσω των δεδομένων του NEOWISE. Τα 2 αντικείμενα αποκαλούνται οι πρώτοι ακραίοι τύπου Τ καφέ νάνοι και μοιάζουν σε πλανήτη περισσότερο από κάθε άλλο καφέ νάνο που έχει εντοπιστεί στον γαλαξία μας. Έχουν ηλικία 10 δις έτη και ζυγίζουν 75 φορές τη μάζα του Δία.

Οι αστρονόμοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους για τους καφέ νάνους για να μάθουν περισσότερα για τους εξωπλανήτες, οι οποίοι είναι πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Πιστεύεται οτι και οι εξωπλανήτες αλλά και οι καφέ νάνοι δημιουργούνται με την ίδια διαδικασία.

Αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι ότι η σύνθεσή τους είναι πολύ ασυνήθιστη. Όταν παρατηρήθηκαν στο υπέρυθρο μήκος του φάσματος έμοιαζαν με άλλους καφέ νάνους που έχουν ανακαλυφθεί. Ωστόσο στα άλλα μήκη κύματος δεν έμοιαζαν με κανένα αστέρα ή πλανήτη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής. Οι επιστήμονες είδαν ότι στη σύνθεσή τους είχαν πολύ μικρή ποσότητα σιδήρου. Οι καφέ νάνοι που έχουν βρεθεί έχουν 30 φορές περισσότερο σίδηρο απ’ ότι αυτοί οι δύο. Μάλιστα στον έναν η ποσότητα του σιδήρου του είναι το 3% του σιδήρου του Ήλιου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι και οι εξωπλανήτες αποτελούνται από χαμηλά ποσά μετάλλων.

Οι αστρονόμοι πλέον προσπαθούν να διαλευκάνουν το κατά πόσο η μορφή των πλανητών εξαρτάται από την ποσότητα μετάλλων όπως ο σίδηρος και άλλων στοιχείων στη σύνθεσή τους προερχόμενα από άστρα προηγούμενης γενιάς. Πιστεύουν ότι μάλλον θα πρέπει να ερευνήσουν πολύ μεγάλης ηλικίας εξωπλανήτες χαμηλής περιεκτικότητας σε μέταλλα εφόσον οι νεοανακαλυφθέντες καφέ νάνοι σχηματίστηκαν με τόσο χαμηλή ποσότητα σε μέταλλα.

Πώς οι εθελοντές βρήκαν τους σπάνιους καφέ νάνους

Οι ερευνητές με επικεφαλή τον Adam Schneider του University Schoool of Earth and Space Exploration της Αριζόνα παρατήρησαν πρώτοι τον έναν από τους δύο καφέ νάνους με όνομα WISE 1810 το 2016 αλλά ήταν σε μία περιοχή του ουρανού με πολλά άστρα και ήταν πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για καφέ νάνο.

Με τη βοήθεια του WiseView που είναι ένα εργαλείο που φτιάχτηκε από την Backyard Worlds οι εθελοντές επιστήμονες Dan Caselden και Schneider επιβεβαίωσαν ότι το αντικείμενο που είδαν πριν από χρόνια κινείτο με πολύ μεγάλες ταχύτητες που είναι ένα σημάδι ότι το σώμα αυτό θα ήταν ένα σώμα που θα μοιάζει είτε με πλανήτη είτε με καφέ νάνο.

Το πρόγραμμα WiseView αναλύει δεδομένα πάρα πολύ γρήγορα και έτσι μπορούσε να παρατηρηθεί η κίνηση ενός σώματος.

Ο δεύτερος καφέ νάνος με όνομα WISE 0414 ανακαλύφθηκε από εθελοντές επιστήμονες και από τους εθελοντές συμμετέχοντες του προγράμματος Backyard Worlds Paul Beaulieu, Sam Goodman, William Pendrill, Austin Rothermich και Arttu Sainio.

Οι επιστήμονες που ανακάλυψαν τον WISE 0414 ερεύνησαν εκατοντάδες φωτογραφίες προκειμένου να βρούν κινούμενα αντικείμενα που ανιχνεύονται καλύτερα από το ανθρώπινο μάτι.

Η  ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι οι εθελοντές με την όρεξη και τον ενθουσιασμό τους για δουλειά μπορούν να συνεισφέρουν σε σημαντικές επιστημονικές έρευνες. Μάλιστα ο Adam Schneider ανέφερε ότι μέσω του Backyard Worlds οι άνθρωποι μπορούν να δουλέψουν μαζί για να ανακαλύψουν ασυνήθιστα αντικείμενα στην γειτονιά του ηλιακού μας συστήματος.

Οι αστρονόμοι στη συνέχεια ερεύνησαν τις φυσικές ιδιότητες των δύο σωμάτων για να επιβεβαιώσουν ότι όντως πρόκειται για καφέ νάνους. Με την ανακάλυψη αυτή υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ανακαλυφθούν και άλλα παρόμοια αντικείμενα στο μέλλον.

Σχετικά με το Backyard Worlds: Planet 9

Μέσω αυτού του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να συμμετέχει στην αναζήτηση και ανακάλυψη άγνωστων αντικειμένων. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσω του προγράμματος οι εθελοντές έχουν ανακαλύψει πάνω από 1600 καφέ νάνους και αρχαιότερους και πιο ψυχρούς λευκούς νάνους που περιβάλλονται από σκόνη και αστρικά υπολείμματα.

Πηγή

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x