Ένας τεράστιος πλανήτης προβληματίζει τους αστρονόμους

Μια ομάδα αστρονόμων ηγούμενη από Ολλανδούς επιστήμονες φωτογράφισε έναν πολύ μεγάλο πλανήτη γύρω από ένα άστρο σαν τον ήλιο μας. Το μυστήριο είναι ότι βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από το άστρο του και είναι πολύ μεγάλος σε μέγεθος.

Ο πλανήτης ονομάζεται YSES 2b και βρίσκεται 360 έτη φωτός από τη γη. Ο αέριος αυτός πλανήτης είναι 6 φορές πιο βαρύς από τον Δία και περιφέρεται γύρω από το άστρο του σε μια απόσταση 110 φορές μεγαλύτερη απ’ ότι αυτή της γης από τον ήλιο. Είναι δηλαδή 20 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση του Δία από τον ήλιο. Το άστρο αυτό έχει ηλικία 14 εκατομμύρια χρόνια και μοιάζει με τον ήλιο μας στην παιδική του ηλικία. Η πολύ μεγάλη απόσταση του πλανήτη από το άστρο του προβληματίζει τους αστρονόμους καθώς σύμφωνα με τα 2 πιο γνωστά μοντέλα που περιγράφουν τη δημιουργία των μεγάλων αέριων πλανητών δεν θα έπρεπε να βρίσκεται τόσο μακριά. Σύμφωνα με τους ερευνητές κατά το σχηματισμό του πλανήτη δεν θα υπήρχε αρκετό υλικό για να δημιουργηθεί ένας τόσο μεγάλος πλανήτης σε αυτή την απόσταση. Αν δημιουργήθηκε από την βαρυτική αστάθεια στον πλανητικό δίσκο τότε δεν θα ήταν τόσο βαρύς. Μια πιθανότητα είναι να δημιουργήθηκε κοντά στο άστρο και έπειτα να μετανάστευσε στη σημερινή του τροχιά. Αυτό θα απαιτούσε την ύπαρξη ενός ακόμη πλανήτη που θα τον ώθησε μακριά από το άστρο λόγω βαρυτικής αλληλεπίδρασης. Ακόμη όμως δεν έχει ανακαλυφθεί άλλος πλανήτης γύρω απ’ αυτό το άστρο.

Οι αστρονόμοι θα συνεχίσουν να μελετούν τις συνθήκες γύρω από αυτόν τον ασυνήθιστο πλανήτη μελλοντικά για να μάθουν περισσότερα για αυτό το σύστημα. Θα συνεχιστούν επίσης οι έρευνες για γιγάντιους πλανήτες γύρω από άστρα σαν τον ήλιο μας, που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία, καθώς τα τηλεσκόπια δεν είναι σε θέση να παρατηρούν άμεσα πλανήτες σαν τη γη.

Ο πλανήτης YSES 2b ανακαλύφθηκε από την Young suns Exoplanet Survey (YSES). Η υπηρεσία αυτή είχε φωτογραφίσει για πρώτη φορά έναν πλανητικό σύστημα που βρισκόταν γύρω από έναν άστρο σαν τον ήλιο μας το 2020. Οι ερευνητές έκαναν τις παρατηρήσεις τους με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου στη Χιλή. Επίσης χρησιμοποίησαν το SPHERE το οποίο είναι ένα εργαλείο που αιχμαλωτίζει άμεσα και έμμεσα το φως από τους εξωπλανήτες.

Πηγή

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x