TUN3D

Προσγειώθηκε στην Αυστραλία η Ιαπωνική κάψουλα με δείγματα από αστεροειδή

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Η Ιαπωνική κάψουλα που μετέφερε για πρώτη φορά στην ιστορία δείγματα από το υπέδαφος αστεροειδή έφτασε στην ατμόσφαιρα της γης το βράδυ της Κυριακής προτού προσγειωθεί στην Αυστραλία ολοκληρώνοντας την αποστολή για την αναζήτηση στοιχείων για την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος και της ζωής στη γη.

Το διαστημόπλοιο Hayabusa2 απελευθέρωσε την κάψουλα το Σάββατο οδηγώντας την στην γη παρέχοντάς μας δείγματα από έναν μακρινό αστεροειδή.  Περίπου στα 10 χιλιόμετρα από το έδαφος το αλεξίπτωτο της κάψουλας άνοιξε και η κάψουλα εξέπεμψε σήμα για τον εντοπισμό της στην αραιοκατοικημένη περιοχή της Woomera στη νότια Αυστραλία. Έπειτα από 2 ώρες η JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) με τα ελικόπτερα της ερευνητικής της ομάδας εντόπισε την κάψουλα.

Ο Thomas Zurbuchen, αστροφυσικός και διαχειριστής της SMD (Science Mission Directorate), συνεχάρη την Ιαπωνική διαστημική υπηρεσία και τα πάρα πολλά άτομα που εργάστηκαν ατομικά σε αυτό το πρότζεκτ. «Μαζί θα οδηγηθούμε σε μία καλύτερη κατανόηση της προέλευσης του ηλιακού συστήματος, του νερού στη γη και των οργανικών μορίων που δημιούργησαν τη ζωή στη γη», έγραψε ο Zurbuchen στο Twitter.

Το διαστημόπλοιο Hayabusa2 έφυγε από τον αστεροειδή Royugu, ο οποίος βρίσκεται 300 χιλιόμετρα μακριά, πριν από ένα χρόνο. Απελευθέρωσε την κάψουλα με τα δείγματα το Σάββατο και έπειτα ξεκίνησε την αποστολή του για έναν άλλο μακρινό αστεροειδή. JAXA επίσημα ανακοίνωσε ότι ελπίζει να διεξάγει μια προκαταρκτική επιθεώρηση στα Αυστραλιανά εργαστήρια και να φέρει την κάψουλα πίσω στην Ιαπωνία σύντομα. Οι άνθρωποι που εργάστηκαν στην Woomera για να επιστραφούν τα δείγματα ήταν πάρα πολλοί. Έστησαν δορυφορικούς δίσκους σε πολλές περιοχές για τον εντοπισμό του σήματος.

Ο Trevor Ireland καθηγητής του εθνικού πανεπιστημίου της Αυστραλίας και ειδικός στους μετεωρίτες βρισκόταν στην περιοχή όπου έφτασε η κάψουλα. Ισχυρίστηκε ότι τα δείγματα μπορεί να είναι παρόμοια με τον μετεωρίτη που έπεσε το Σεπτέμβριο του 1969 στο Murchison στη Βικτώρια της Αυστραλίας. «Ο μετεωρίτης εκείνος άνοιξε ένα παράθυρο στην προέλευση των οργανικών ενώσεων της γης καθώς περιείχε αμινοξέα και άφθονο νερό,» είπε ο Ireland. «Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ο Ryugu να είναι η πηγή του οργανικού υλικού και του νερού της γης κατά το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος και την περίπτωση όλα αυτά να έχουν παραμείνει άθικτα στον αστεροειδή.»

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα δείγματα που πάρθηκαν από τον αστεροειδή και ειδικά εκείνα από το υπέδαφός του περιέχουν σημαντικά δεδομένα ανεπηρέαστα από την διαστημική ακτινοβολία και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στην ανάλυση του οργανικού υλικού των δειγμάτων. Η JAXA ελπίζει να βρει στοιχεία για το πώς η οργανική ύλη διανεμήθηκε στο ηλιακό σύστημα και οδήγησε στην ζωή στη γη. Ο Makoto Yoshikawa, διοικητής της αποστολής Hayabusa2 είπε ότι ακόμα και ποσότητα των 0,1 γραμμαρίων είναι αρκετή για να γίνουν όλες οι επιθυμητές έρευνες.

Το Hayabusa2 οδηγείται τώρα σε έναν μικρό αστεροειδή με όνομα 1998KY26 σε ένα ταξίδι που θα διαρκέσει 10 χρόνια μόνο για να φτάσει μέχρι εκεί για μια έρευνα που περιλαμβάνει και τρόπους για να αποφευχθεί η σύγκρουση ενός αστεροειδή με τη γη. Μέχρι τώρα η αποστολή του ήταν απόλυτα επιτυχής καθώς ακούμπησε την επιφάνεια του αστεροειδή δύο φορές παρά την βραχώδη επιφάνειά του και συνέλλεξε τα δείγματα στον ενάμισι χρόνο που πέρασε κοντά στον μετεωρίτη αφότου έφτασε εκεί τον Ιούνιο του 2018. Τον Ιούλιο του 2019 πέτυχε την πιο δύσκολη αποστολή του που ήταν η συλλογή υλικού από το υπέδαφος του μετεωρίτη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία. Το διαστημόπλοιο ανατίναξε την επιφάνεια του αστεροειδή δημιουργώντας έναν κρατήρα στον οποίο έπειτα προσγειώθηκε για να συλλέξει τα δείγματα. Οι αστεροειδείς είναι από τα αρχαιότερα αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα και γι αυτό η έρευνά τους ίσως δώσει απάντηση στο πως εξελίχθηκε η γη. Μια ενδιαφέρουσα επισήμανση είναι ότι Ryugu σημαίνει «το παλάτι του δράκου» στα ιαπωνικά που είναι το όνομα ενός κάστρου που βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας σε με μια ιαπωνική λαϊκή ιστορία.

Πηγή

Αν σου άρεσε ακολούθησε μας για περισσότερα

R3AD MOR3

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x