Οι Rolls-Royce και Fermi Energia μελετούν μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Οι Rolls-Royce και Fermi Energia συμφώνησαν να μελετήσουν τις πιθανές επιπτώσεις της ανάπτυξης μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων στην Εσθονία.

Οι εταιρείες υπέγραψαν ένα μνημόνιο συμφωνίας για να μελετήσουν τις πιθανές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης αυτής. Αυτές περιλαμβάνουν επιπτώσεις για την επάρκεια δικτύου, την ψύξη, τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, τους ανθρώπινους πόρους, τη δυνατότητα αδειοδότησης, τα οικονομικά και την αλυσίδα εφοδιασμού.

Μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Rolls-Royce σχεδιάζει μια εργοστασιακή μονάδα πυρηνικής ενέργειας γνωστή ως ένας μικρός αρθρωτός αντιδραστήρας (SMR).

Η τυποποίηση των εξαρτημάτων και οι προηγμένες διαδικασίες κατασκευής θα μειώσουν το κόστος της μονάδας. Η ταχεία συναρμολόγηση των μονάδων και εξαρτημάτων μέσα σε ένα αδιάβροχο κουβούκλιο στο εργοστάσιο θα αποτρέψει δαπανηρές διακοπές στο πρόγραμμα.

Η Rolls-Royce εργάστηκε ως ηγέτης της κοινοπραξίας UKSMR για να εξασφαλίσει τη δέσμευση για έναν στόλο εργοστασίων πυρηνικών σταθμών από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτοί οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα έχουν χωρητικότητα 440MW ο καθένας και θα λειτουργούν εντός δέκα ετών.

Ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της UKSMR Tom Samson δήλωσε: “Η πυρηνική ενέργεια είναι βασική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της οικονομικής ανάκαμψης και της ενεργειακής ασφάλειας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να είναι προσιτή, αξιόπιστη για την επένδυση και ο τρόπος κατασκευής και συναρμολόγησης του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει το κόστος του σε σύγκριση με τον υπεράκτιο άνεμο”.

Τονώνει επίσης τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη και με την ευελιξία στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, είναι η καλύτερη επιλογή για τη στήριξη στρατηγικών απονθρακισμού σε όλο τον κόσμο.

Όλα τα μέλη της κοινοπραξίας και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χρηματοδοτήσει από κοινού την τρέχουσα φάση του προγράμματος. Η κοινοπραξία UKSMR θα χειριστεί την κατασκευή των SMR, προτού παραδοθεί για λειτουργία από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας.

Μικρός αρθρωτός αντιδραστήρας (SMR)

Γενικά οι SMRS oρίζoνται ως πυρηνικοί αντιδραστήρες της τάξης ισχύος των 300MWe ή και μικρότεροι , σχεδιασμένοι με αρθρωτή τεχνολογία που χρησιμοποιεί εργοστασιακή κατασκευή μονάδων, επιδιώκοντας έτσι την οικονομική παραγωγή καθώς και μικρούς χρόνους κατασκευής.

Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες:

  • Αντιδραστήρες θερμικών νετρονίων (Thermal reactors)
  • Αντιδραστήρες ταχέων νετρονίων (Fast neutron reactors-FNRS

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x