TUN3D

Οδηγός επιβίωσης για την επερχόμενη πρεμιέρα της 3ης σεζόν του Dark.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ενόψει της πολυαναμενόμενης πρεμιέρας της γερμανικής σειράς, και αφού γράψαμε το άρθρο για τους τίτλους των επεισοδίων της 3ης σεζόν, αναρωτηθήκαμε τι στο καλό είχαμε δει στους 2 προηγούμενους κύκλους. Ποιος ήταν ποιος, ποιος είχε σχέση με ποιον, σε ποια χρονική στιγμή έγινε κάποιο συμβάν. Με όλα αυτά τα ερωτήματα να μας βασανίζουν αποφασίσαμε να ξεθάψουμε οποιαδήποτε πληροφορία βρήκαμε στο διαδίκτυο, να ξαναδούμε αρκετά αποσπάσματα από τα προηγούμενα επεισόδια και να σας παρουσιάσουμε ένα “οδηγό επιβίωσης” για την 3η σεζόν. Προφανώς και ακολουθούν spoiler για την 1η και 2η σεζόν.

Ας δούμε παρακάτω τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε:

Το “Dark” είναι μια σειρά από οικογένειες ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους σχετίζονται μεταξύ τους μέσω γενεών, που παλεύουν για τον έλεγχο του ταξιδιού στο χρόνο.

Στην πόλη Winden της Γερμανίας, υπάρχουν πολλές οικογένειες που είναι όλες διασυνδεδεμένες σε κύκλους 33 ετών . Οι κύκλοι πραγματοποιούνται κυρίως κατά τα έτη 2019-2020, 1986-1987 και 1953-1954.

Οι τρεις βασικοί άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτόν τον αγώνα είναι ο Jonas (ονομάζεται επίσης Adam), η Claudia και η Martha.

Ο Jonas Kahnwald είναι έφηβος όταν τον συναντήσαμε για πρώτη φορά στο πρώτο επεισόδιο του “Dark”.

Η Claudia είναι μια ενήλικη γυναίκα που έχει αξιοποιήσει τη δύναμη του ταξιδιού στο χρόνο και καθοδηγεί τον Jonas να μάθει για αυτό.

Η Martha είναι η έφηβη που αγαπά ο Jonas, αλλά η σχέση τους είναι κάπως περίπλοκη.

Η Martha και ο Jonas είναι ουσιαστικά θεία και ανιψιός, επειδή ο πατέρας του Jonas είναι ο μικρότερος αδερφός της Martha που έχει κολλήσει στο παρελθόν.

Ο μικρός αδερφός της Martha, Mikkel, χάνεται στο πιλοτικό επεισόδιο του «Dark». Ταξίδεψε στο 1986 και κόλλησε εκεί. Υιοθετήθηκε από την Ines Kahnwald, αλλάζει το ονόμασε σε Michael, μεγαλώνει, παντρεύεται και τελικά κάνει ένα παιδί: τον Jonas.

Ο Michael αυτοκτονεί λίγους μήνες πριν ο νεότερος εαυτός του, Mikkel, εξαφανιστεί το 2019. Αυτό είναι ένα τριπλό παράδοξο.

Η Martha, ο Jonas, η Claudia και όλοι οι άλλοι στο Winden είναι κολλημένοι σε ένα κλειστό βρόχο τραγικών γεγονότων.

Υπάρχουν πολλές συσκευές που έχουν κατασκευαστεί και αλλάξει χέρια με την πάροδο των χρόνων που βοηθούν στη διατήρηση του βρόχου στο ταξίδι του χρόνου. Ένα από αυτά είναι μια σήραγγα που βρίσκεται σε ένα σύστημα σπηλαίων στο Winden, το οποίο λειτουργεί ως διέλευση μεταξύ του 1953, του 1986 και του 2019.

Υπάρχει επίσης μια συσκευή που φαίνεται να ενεργοποιεί μια σκουληκότρυπα ή να πυροδοτεί μια αποκαλυπτική έκρηξη.

Καθ ‘όλη τη σεζόν ένα και δύο του “Dark”, ο Jonas συνεργάζεται με τον Adam ή την Claudia διότι φέρεται ότι προσπαθεί να τροποποιήσει ή να αλλάξει τον κύκλο των γεγονότων που συνεχίζουν να συμβαίνουν.

Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί: Υπάρχει ένα σημειωματάριο με ένα σύμβολο από τρία αλληλένδετα τόξα στο εξώφυλλο του, η οποία φαίνεται να έχει πλήρη περιγραφή όλων των ταξιδιών και των κύκλων που περνούν οι χρονοταξιδιώτες.

Αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος δημιούργησε αυτό το σημειωματάριο. Φαίνεται μερικές φορές να είναι στην κατοχή του Noah, και άλλες φορές να βρίσκεται στην Claudia ή στον Adam.

Το σύστημα των σπηλαίων, μαζί με την υπόγεια αποθήκη, συνδέονται με τον πυρηνικό σταθμό του Winden.

Υπήρξε ένα ατύχημα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που οδήγησε στη δημιουργία της σκουληκότρυπας (βασικά μια από τις δυο καθώς ο Adam αποκαλύπτει στον Jonas και την δεύτερη, όπου βρίσκεται στην εκκλησία των Sic Mundus).

Αλλά ο αγώνας για τον έλεγχο των ταξιδιών στο χρόνο είναι πιο παλιός και από τον πυρηνικό σταθμό.

Στη δεύτερη σεζόν, μάθαμε ότι μια μυστηριώδης φιγούρα με το όνομα Adam οδηγούσε μια ομάδα λατρείας στην αναζήτηση της δημιουργίας ενός «παραδείσου» ή ενός κόσμου χωρίς χρόνο.

Ο Adam είναι ο Jonas και αναγνωρίστηκε χάρη στο σημάδι του στον λαιμό.

Ο Adam λέει σε ένα σημείο ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μένει αλώβητο από τα επανειλημμένα ταξίδια στο χρόνο.

Η Claudia εργάζεται ενάντια στον Adam, παρόλο που προσπαθεί να βοηθήσει τις νεότερες εκδόσεις του Jonas.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς ακριβώς ο Jonas μεταμορφώθηκε σε Adam, όχι μόνο σωματικά αλλά και διανοητικά. Οι στόχοι του φαίνονται αντίθετοι με αυτόν του νεαρού Jonas, ο οποίος θέλει απλά να τερματίσει τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Winder και να σώσει τους φίλους του και τη Martha.

Ο Noah ήταν ένας από τους βασικούς ανθρώπους που λειτούργησαν ως πιόνια  για τον Adam.

Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως ιερέα, ο Noah ήταν υπεύθυνος για την απαγωγή και τη δολοφονία πολλών παιδιών. Ισχυρίστηκε ότι εργάζεται για την πλευρά του “φωτός”.

Μάθαμε στη δεύτερη σεζόν ότι ο Noah είναι ο πατέρας της Charlotte και η κόρη της Charlotte, η Elisabeth είναι μητέρα της.

Χάρη στην ικανότητα του Noah να ταξιδεύει στο χρόνο, ο Noah και η Elisabeth συναντήθηκαν όταν ήταν και οι δύο νέοι. Ενηλικιώθηκαν, μεταξύ του έτους 2019 και 2053, και στην πορεία γεννήθηκε η Charlotte.

Αλλά κάποιος πήρε το μωρό Charlotte και το έβαλε πίσω στο χρόνο, έτσι η Charlotte μεγάλωσε τη δεκαετία του ’80 και έκανε τελικά μια δική της οικογένεια όπου και γέννησε την Elisabeth.

Και πάλι, αυτό είναι ένα τριπλό παράδοξο.

Έτσι, οι «κακές» ενέργειες του ενήλικα Noah ήταν για να προσπαθήσει να βρει την κόρη του, τη Charlotte, και να πάρει εκδίκηση από την Claudia.

Ο Noah πυροβολεί και σκοτώνει την γηραιότερη Claudia, πιστεύοντας ότι εκείνη κρατά την απάντηση για το που βρίσκεται η  Charlotte. Αλλά εκείνη δεν το γνώριζε.

Όταν ο Noah πήγε να αντιμετωπίσει τον Adam, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από μια γυναίκα που ονομάζεται Agnes, την αδερφή του.

Η ενήλικη Charlotte το 2019 και το 2020 εργάζεται ως ντετέκτιβ.

Ο σύζυγός της είναι ο Peter Doppler, ο γιος του Helge. Ο Helge είναι ένας άντρας που συνεργάστηκε με τον Noah στη νεαρή τους ηλικία.

Ο Peter κατέληξε να μάθει την αλήθεια για το ταξίδι στο χρόνο και το μυστηριώδες καταφύγιο που χρησιμοποιήθηκε για να κρατάει τους αιχμάλωτους του ο Noah και να δοκιμάσει την συσκευή του ταξιδιού στο χρόνο.

Ο Peter και ο Charlotte άρχισαν να μαθαίνουν μαζί περισσότερα για το ταξίδι στο χρόνο.

Είχαν το σημειωματάριο, το οποίο περιείχε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους τρεις κύκλους του χρόνου και το ταξίδι σε αυτόν.

Η Charlotte διερευνούσε επίσης τον H.G. Tannhaus, τον άντρα που την μεγάλωσε ως υιοθετημένη εγγονή του.

Δεν ξέρουμε πώς έφτασε η Charlotte υπό την επιμέλεια του Tannhaus, αλλά ξέρουμε ότι εκείνος την μεγάλωσε και ποτέ δεν ήξερε ποιοι ήταν οι γονείς της.

Στη δεύτερη σεζόν, ο Noah εμφανίστηκε και αποκάλυψε στην ενήλικη Charlotte ότι ήταν ο πατέρας της.

Αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας, και να ιχνηλατήσουμε το ταξίδι του Jonas στη δεύτερη σεζόν.

Η πρώτη σεζόν τελείωσε με τον Jonas  να ταξιδεύει κατά λάθος στο έτος 2052. Αφού εκεί, συνειδητοποίησε ότι ο μεσήλικας εαυτός του είχε ξεκινήσει ένα αποκαλυπτικό γεγονός. Το μόνο που θέλει ο Jonas είναι να επιστρέψει στο έτος 2020 και να αναιρέσει κατά κάποιο τρόπο όλη αυτή την καταστροφή.

Ο Jonas προσπαθεί να παραβιάσει το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, όπου είναι κρυμμένη η μαύρη μάζα (γνωστό και ως Σωματίδιο του Θεού).

Πιάστηκε από την μεσήλικη Elisabeth ,το 2052, και κρεμάστηκε σχεδόν μέχρι θανάτου. Η Elisabeth αλλάζει γνώμη την τελευταία στιγμή, αφήνοντας τον Jonas με μια ουλή στο λαιμό του.

Μια νεαρή γυναίκα που ονομάζεται Silja ελευθερώνει τον Jonas και τον βοηθάει να επιστρέψει στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Χάρη στη Silja, ο Jonas μπορεί να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Τότε είναι που επιστρέφει στο 1921 και συναντά τον παλαιότερο, σημαδεμένο εαυτό του: τον Adam.

Ο Adam ψεύδεται στον νεότερο Jonas και του λέει ότι μπορεί να αποτρέψει καθετί κακό να συμβεί αν δεν σταματήσει την αυτοκτονία του πατέρα του.

Ο Jonas, μετά το 1921 ταξιδεύει μπροστά στις 20 Ιουνίου του 2019. Αλλά όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον πατέρα του, συνειδητοποιούμε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο πέθανε ο Mikkel / Michael ήταν επειδή ο Jonas ήρθε και του είπε για τον θάνατό του, δίνοντάς του τελικά αυτή την ιδέα. Ένα ακόμη τριπλό παράδοξο.

Η Claudia εμφανίζεται και φέρνει τον Jonas πίσω με το μέρος της. Ο νεότερος Jonas μαθαίνει τι μπορεί να κάνει για το ταξίδι στο χρόνο, τους Sic Mundus και τον Adam.

Η Claudia παίρνει τον νεότερο Jonas και επιστρέφουν στο παρελθόν, στο 1987, με σκοπό να δείξει στον νεότερο εαυτό της το πέρασμα στις σπηλιές του Winden.

Στις 27 Ιουνίου 2020, την ημέρα που η “αποκάλυψη” πρόκειται να συμβεί, υπάρχουν δύο εκδοχές του Jonas που προσπαθούν να αποτρέψουν ορισμένα σημαντικά γεγονότα.

Ο νεότερος Jonas είναι αρχικά με την Claudia. Ο μεσήλικας Jonas, γνωστός στην πρώτη σεζόν ως “The Stranger”, μίλησε με τη μητέρα του Hannah και τη μητέρα του Mikkel, Katharina.

Η Hannah μαθαίνει για το ταξίδι στο χρόνο και επιστρέφει στο έτος 1954 χρησιμοποιώντας το πέρασμα.

Στην πρώτη σεζόν, ο πατέρας του Mikkel και σύζυγος της Katharina, Ulrich ταξίδεψε στο 1953 για να προσπαθήσει να εμποδίσει το Mikkel να μην εξαφανιστεί ποτέ. Επιτέθηκε στον νεαρό Helge Doppler, συνελήφθη και στη συνέχεια φυλακίστηκε.

Η Hannah και ο Ulrich έχουν ένα μεγάλο παρελθόν. Είχαν εξωσυζυγική σχέση όταν ο Mikkel εξαφανίστηκε.

Η Hannah είχε πάντα μια εκδικητική και χειριστική συμπεριφορά. Ζήλευε για τη σχέση της Katharina με τον Ulrich, όταν ήταν νεότερη και κατηγόρησε ψευδώς τον Ulrich ότι κακοποίησε σεξουαλικά την Katharina για να καταστρέψει τη σχέση τους.

Το 1954, η Hannah ισχυρίζεται αρχικά ότι είναι σύζυγος του Ulrich. Αλλά όταν τον βλέπει φυλακισμένο, αρνείται να τον βοηθήσει και να τον απελευθερώσει.

Συνειδητοποιώντας ότι η καρδιά του Ulrich βρίσκεται στην πραγματική του οικογένεια, η Hannah τον αφήνει να παραμείνει φυλακισμένος στο παρελθόν. Η τελευταία σκηνή εκείνης και του νεωτέρου Egon Tiedemann (που είναι ο πατέρας της Claudia) υπονοεί ότι η Hannah σχεδιάζει να μείνει το 1954 και πιθανώς να ξεκινήσει μια νέα σχέση.

Η γυναίκα του Egon Tiedemann, Doris, είχε μια δική της υπόθεση το 1954.

Η Doris ξεκίνησε μια ρομαντική σχέση με την Agnes Nielsen, όταν εκείνη πήγε να μείνει στο σπίτι τους. Η Agnes έφερε και τον γιο της, Tronte, ο οποίος ξεκίνησε τη δική του στενή σχέση με τη νεαρή Claudia.

Εν τω μεταξύ, το 2020, η Katharina μαθαίνει επίσης για το ταξίδι στο χρόνο και το πέρασμα.

Η Katharina είναι απελπισμένη και προσπαθεί να βρει τόσο τον γιο της Mikkel όσο και τον σύζυγό της Ulrich. Πηγαίνει στις σπηλιές του Winden με σκοπό να τους αναζητήσει.

Λίγο πριν από την αποκάλυψη, ο νεαρός Noah βρήκε τον μεσήλικα Jonas και του έδωσε ένα γράμμα.

Ο Noah ισχυρίζεται ότι το γράμμα είναι από τη Martha. Δεν είδαμε τι γράφτηκε σε αυτό, αλλά ότι ο Jonas ήταν συγκλονισμένος. Είπε ότι δεν θα μπορούσε να είναι πραγματικό.

Ο Noah λέει στον Jonas να σώσει τη Martha και τους φίλους του και να συνεχίσει τον επόμενο κύκλο ούτως ώστε να ζήσει η Martha .

Ο μεσήλικας Jonas είχε φέρει τη Martha στο καταφύγιο, ελπίζοντας να τη σώσει.

Αλλά η Martha δραπετεύει. Πηγαίνει στο σπίτι του Jonas, και στη συνέχεια ο νεαρός Jonas την βρίσκει εκεί. Μετά από πολλά χρόνια αγάπης μεταξύ τους, ποτέ δεν κατάφεραν να είναι μαζί, ο Jonas και η Martha φιλιούνται.

Τότε ο Adam εμφανίζεται πυροβολεί και σκοτώνει τη Martha.

Ο Adam , λέει στον νεότερο εαυτό του Jonas, ότι ο πόνος της απώλειας της Martha είναι αυτό που τελικά θα τον βοηθήσει να γίνει ο άνθρωπος που θα έπρεπε να είναι.

Ο Jonas  μόλις αποδέχεται το θάνατο της Martha, έρχεται μια διαφορετική Martha στο δωμάτιο.

Αυτή η νέα Martha, λέει στον Jonas ότι πρέπει να έρθει μαζί της. Λέει επίσης ότι η ερώτηση δεν είναι «τι ώρα», αλλά «από ποιον κόσμο». Αυτό εισήγαγε μια εντελώς νέα σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη δυνατότητα πολλαπλών κόσμων και πολλαπλών εκδόσεων των χαρακτήρων.

Εν τω μεταξύ, ο μεσήλικας Jonas πήγε και βρήκε τον Bartosz, τον Magnus και τη Franziska.

Ο Bartosz είναι ο εγγονός της Claudia και ο πρώην φίλος της Martha(και ο κάποτε καλύτερος φίλος του Jonas). Ο Magnus είναι ο αδερφός της Martha. Μαζί με τον Mikkel, οι τρεις είναι παιδιά του Ulrich και της Katharina.

Η Franziska είναι η μεγαλύτερη αδερφή της Elisabeth και η μεγαλύτερη κόρη του Peter και της Charlotte.

Οι Franziska και Magnus ξεκίνησαν μια ρομαντική σχέση στην πρώτη σεζόν της σειράς.

Έτσι, ο μεσήλικας Jonas βρίσκει τους Bartosz, Magnus και Franziska όλους μαζί, και λέει ότι θα τους σώσει όλους.

Χρησιμοποιώντας ένα από την χρονομηχανή, ο Jonas εξαφανίζει τους τέσσερις από το Winden το 2020 – αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη πού πήγαν.

Στον πυρηνικό σταθμό, ο Σαρλότ βλέπει το σωματίδιο του Θεού ενεργό.

Ανοίγει μια σκουληκότρυπα και βλέπει την κόρη / μητέρα της Elisabeth το 2053 μέσα από το άνοιγμα. Φτάνουν να αγγίξουν τα χέρια, πιθανώς μεταφέροντας τον εαυτό τους κάπου (ή κάποτε), όπως έκανε ο Jonas στο φινάλε της σεζόν ένα.

Ο νεαρός Noah, μαζί με την Claudia και την κόρη της Regina, καθώς και ο Peter και η νεαρή Elisabeth, βρίσκονται στην αποθήκη όταν συμβαίνει η έκρηξη.

Έτσι, και οι πέντε υποτίθεται ότι έχουν επιβιώσει από την Αποκάλυψη, αν και πάλι, δεν το γνωρίζουμε ακόμη.

Υπάρχουν πολλές, πολλές άλλες λεπτομέρειες στις δύο πρώτες σεζόν που ίσως θέλετε να ανανεώσετε στη μνήμη σας. Για περισσότερα, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο που περιλαμβάνει όλους τους κύριους χαρακτήρες και τις γενικές ιστορίες τους.

Επίσης για μια έξτρα βοήθεια βρήκαμε ένα χάρτη (παρόμοιο με αυτόν που έχουμε δει σε πολλά αποσπάσματα μέσα στην σειρά) όπου θα σας βοηθήσει να προσπαθήσετε να διαλευκάνετε τις σχέσεις όλων των πρωταγωνιστών μέχρι σήμερα.

Credits

Η τελευταία σεζόν του “Dark” θα προβληθεί στις 27 Ιουνίου μέσω της πλατφόρμας του Netflix.

Αν σου άρεσε ακολούθησε μας για περισσότερα

R3AD MOR3

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Από το tun3d υπάρχει ίσως η καλύτερη ανάλυση εδώ […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x