Νέα οπτική για την προέλευση του νερού στη γη

Επιστήμονες βρήκαν ότι μεγάλα ποσά νερού μπορούν να παραχθούν από διαστημική οργανική ύλη μέσω θερμικής επεξεργασίας, υποθέτοντας ότι η οργανική ύλη μπορεί να είναι η αιτία του νερού στη γη.

Έπειτα από μελέτες οι επιστήμονες πρότειναν πριν από χρόνια την ιδέα ότι το νερό στη γη ήρθε από κομήτες που μετέφεραν πάγο ή από μετεωρίτες που αποτελούνταν από πυρίτιο σε υγρή μορφή που βρισκόταν έξω από το σημείο συμπύκνωσης του πάγου οφειλόμενο σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο πιο πρόσφατες έρευνες εναντιώνονται στην επικρατούσα θεωρία για την προέλευση του νερού στη γη αλλά δεν μπορούν να προτείνουν μια εύλογη απάντηση στην ερώτηση ¨από πού προήλθε στο νερό στη γη¨. Σύμφωνα με τον Akira Kouchi του πανεπιστημίου του Χοκκάιντο μέχρι στιγμής πολύ λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στην οργανική ύλη, συμπεριλαμβανομένου πάγων και πυριτίου, παρόλο που υπάρχουν σε αφθονία στο σημείο συμπύκνωσης του πάγου.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, μια ομάδα επιστημόνων ηγούμενη από τον Akira Kouchi καταδεικνύει ότι θερμαίνοντας τη διαστημική οργανική ύλη σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παραχθεί άφθονη ποσότητα νερού και πετρελαίου. Αυτό θα σήμαινε ότι το νερό μπορεί να παραχθεί εντός του σημείου συμπύκνωσης του πάγου χωρίς καμία συνεισφορά κομητών ή μετεωριτών που βρίσκονται σε συνθήκες εκτός του σημείου συμπύκνωσης.

Για την πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε οι ερευνητές σαν πρώτο βήμα έφτιαξαν οργανική ύλη σε χημικά αντιδραστήρια ανάλογη της διαστρικής. Για τη δημιουργία της πήραν οργανικές ενώσεις σχετικές με τη διαστρική οργανική ύλη που φτιάχτηκαν από έκθεση σε ακτινοβολία UV και βρίσκονταν μέσα σε ένα μείγμα νερού μονοξειδίου του άνθρακα και αμμωνίας και που μιμούνται τις φυσικές συνθετικές διεργασίες. Έπειτα προοδευτικά θέρμαναν την τεχνητή οργανική ύλη από τους 24 βαθμούς κελσίου στους 400 κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης. Το δείγμα ήταν ομοιόμορφο στους 100 βαθμούς κελσίου άλλα διαχωρίστηκε σε 2 φάσεις στους 200. Σταγονίδια νερού έκαναν την εμφάνισή τους περίπου στους 350 βαθμούς και έγιναν πιο εμφανή όσο η θερμοκρασία ανέβαινε. Μάλιστα στους 400 βαθμούς εμφανίστηκε και πετρέλαιο εκτός από νερό.

Το γκρουπ των επιστημόνων διεξήγαγε παρόμοια πειράματα με μεγαλύτερα ποσά οργανικής ύλης που επίσης παρήγαγαν νερό και πετρέλαιο. Η φασματική ανάλυση έδειξε ότι το βασικό συστατικό του υγρού που παράχθηκε ήταν νερό. Επίσης η χημική ανάλυση του πετρελαίου που παράχθηκε ήταν παρόμοια με αυτού που βρίσκεται στο εσωτερικό της γης.

 Σύμφωνα με τον Akira Kouchi τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το νερό στη γη πιθανόν να προήλθε από διαστημική οργανική ύλη. Επιπλέον η μορφή του πετρελαίου που παρατηρήθηκε μαρτυρά ότι η γη στην αρχέγονη της κατάσταση περιείχε πολύ περισσότερο πετρέλαιο. “Αναμένεται να κατανοήσουμε περισσότερα για την προέλευση του νερού στη γη από τα δείγματα του αστεροειδή Ryugu που θα μας φέρει το ιαπωνικό διαστημόπλοιο hayabusa2 αργότερα μέσα στο χρόνο” δήλωσε.

Πηγή

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x