Νέα θεωρία προτείνει ότι μεγάλα τμήματα στον μανδύα της Γης είναι απομεινάρια του πρωτοπλανήτη Theia

Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα πρότεινε ότι μεγάλες σταγόνες υλικού στον μανδύα της Γης (LLSVPs) μπορεί να προέρχονται από κομμάτια του πλανήτη Θεία, ενός πρωτοπλανήτη που θεωρήθηκε ότι έπληξε τη Γη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του φεγγαριού. Η ομάδα υποστήριξε την υπόθεσή της στο φετινό σεληνιακό και πλανητικό επιστημονικό συνέδριο και αναμένεται η δημοσίευση της πρότασης τους στο Geophysical Research Letters.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν με το σενάριο που υποστηρίζει ότι το φεγγάρι δημιουργήθηκε, όταν ένας άλλος πλανήτης (που τώρα ονομάζεται Θεία) συγκρούστηκε με την πρώιμη Γη. Τα κομμάτια της Γης, του πλανήτη Θεία ή και των δύο που εκτοξεύθηκαν στο διάστημα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης τελικά συγκεντρώθηκαν στο φεγγάρι.

Οι θεωρίες σχετικά με το τι συνέβη στα απομεινάρια του πλανήτη Θεία συνεχίζονται. Σε αυτήν τη νέα προσπάθεια, η ομάδα του πανεπιστημίου της Αριζόνα προτείνει ότι ένα μεγάλο μέρος του μανδύα του πλανήτη Θεία συγχωνεύθηκε με τον μανδύα της Γης, σχηματίζοντας αυτά που σήμερα ονομάζονται μεγάλες επαρχίες ταχύτητας χαμηλής διάτμησης, LLSVPs. Υπάρχουν δυο τέτοιες επαρχίες μια κάτω από την αφρικανική ήπειρο και μια κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό .

Οι επιστήμονες μελετούν τα LLSVP για πολλά χρόνια, η ύπαρξή τους επιβεβαιώθηκε μελετώντας σεισμικές δονήσεις σε όλο τον κόσμο. Όταν τα σεισμικά κύματα τρέχουν στα LLSVP, επιβραδύνονται, υποδηλώνοντας ότι το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο είναι πυκνότερο από τον υπόλοιπο μανδύα. Τα LLSVP είναι πολύ μεγάλα και στηρίζονται στο χείλος του εξωτερικού πυρήνα.

Για να υποστηρίξει τις ιδέες της η ομάδα του Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, δημιούργησε ένα μοντέλο που απεικονίζει τη Γη όπως ήταν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν και έπειτα έδειχνε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν υπήρχε σύγκρουση με έναν πλανήτη μεγέθους του Άρη ή ακόμα μεγαλύτερο. Το μοντέλο υπέθεσε επίσης ότι ο μανδύας του θεωρητικού πλανήτη Θεία ήταν πλούσιος σε σίδηρο, καθιστώντας τον εξαιρετικά πυκνό. Στο μοντέλο τους, ο πλανήτης Θεία ως επί το πλείστον καταστράφηκε, με κομμάτια να πέφτουν στο διάστημα για να δημιουργήσουν το φεγγάρι, και μεγάλο μέρος του μανδύα του σπάει σε θραύσματα, τα οποία έφτασαν μέχρι το μανδύα της Γης. Πάνω από δισεκατομμύρια χρόνια τα θραύσματα συγχωνεύονται, σχηματίζοντας τα LLSVP.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ιδέα των θραυσμάτων του πλανήτη Θεία που απαρτίζουν τα LLSVP έχει ήδη εκφραστεί από άλλους στον τομέα, αλλά προτείνουν ότι η δουλειά τους είναι η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα.

Βιβλιογραφία (pdf)

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x