Μια ασυνήθιστη θεραπεία φαίνεται πολλά υποσχόμενη σε παιδιά με καρκίνο στον εγκέφαλο

Για δεκαετίες ένα θανατηφόρο είδος παιδικού καρκίνου προβλημάτιζε τους επιστήμονες. Τώρα οι γιατροί έχουν κάνει μια πρόοδο με μια ασυνήθιστη θεραπεία βάζοντας εκατομμύρια αντίγραφα ενός ιού κατευθείαν στον εγκέφαλο των παιδιών για να μολύνει τους όγκους και να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πάρα πολλά παιδιά δοκίμασαν αυτή την θεραπεία, όπως και άλλοι ασθενείς στο παρελθόν, σύμφωνα με τις αναφορές των γιατρών σε διάσκεψη στο New England Journal of Medicine. Παρότι τα περισσότερα παιδιάτελικά υπέκυψαν στην ασθένειά τους, πολλά από αυτά είναι εν ζωή και πολύ καλά στην υγεία τους μετά από πολλά χρόνια. Αυτό είναι κάτι που δεν συνηθίζεται με αυτό το είδος καρκίνου. Σύμφωνα με τον Dr Gregory Friedman, ειδικό στον παιδικό καρκίνο από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, «ο στόχος μας είναι να βελτιωθούμε σε αυτό», πιθανότατα με το να εφαρμόζεται αυτή η θεραπεία όταν οι ασθενείς είναι στο αρχικό στάδιο της ασθένειας ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ασθενείς στην μελέτη δοκίμασαν πειραματικά αυτή τη θεραπεία αφού πρώτα είχαν αποτύχει οι υπόλοιπες θεραπείες.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου στα παιδιά περιλαμβάνει γλοιώματα σε ποσοστό 8% με 10%. Συνήθως θεραπεύονται με χειρουργείο, χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες αλλά συχνά επανέρχονται. Όταν αυτό συμβεί οι ασθενείς επιβιώνουν για λιγότερο από έξι μήνες κατά μέσο όρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα έχει χάσει την ικανότητα να αναγνωρίζει τον καρκίνο και να του επιτίθεται. Έτσι οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν ιό του έρπη που είναι γενετικά τροποποιημένος ώστε να μολύνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα.

Μέσω πολύ μικρών σωλήνων οι επιστήμονες έβαλαν την αλλαγμένη μορφή του ιού στους καρκινικούς όγκους 12 ασθενών από 7 έως 18 χρονών. Σε όλους τους ασθενείς είχαν αποτύχει οι προηγούμενες θεραπείες. Οι μισοί από αυτούς έκαναν και μια θεραπεία με ακτινοβολία που θα βοηθούσε στην εξάπλωση του ιού. Σε 11 από τους ασθενείς η θεραπεία έδειξε ότι δουλεύει και ο μέσος χρόνος επιβίωσης έφτασε τον ένα χρόνο και περισσότερο, το διπλάσιο δηλαδή από πριν. Ύστερα από εξετάσεις βρέθηκαν στους όγκους των ασθενών μεγάλος αριθμός ειδικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που δείχνει ότι η θεραπεία έκανε τον οργανισμό να επιτεθεί στον καρκίνο. Το θετικό είναι ότι δεν παρουσιάστηκαν σοβαρές παρενέργειες πέρα από ναυτία, εμετούς, διάρροια και κούραση.

«Είναι μια καταστροφική ασθένεια» αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα δείχνουν ότι η θεραπεία με χρήση ιού δουλεύει. Ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερη έρευνα σύμφωνα με τον Dr Antoni Ribas, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Λος Άντζελες (UCLA), που είναι ειδικός στον καρκίνο και πρόεδρος του γρούπ που συγκρότησε τη διάσκεψη. Σύμφωνα με τον Friedman, συνεχίζονται μελέτες σε ενήλικες και υπάρχουν σχέδια αντιμετώπισης και άλλων μορφών καρκίνου του εγκεφάλου. Μέχρι τώρα μόνο μια παρόμοια θεραπεία με χρήση ιού έχει γίνει αποδεκτή στις ΗΠΑ και περιλαμβάνει γενετικά τροποποιημένο ιό του έρπη για τη θεραπεία του μελανώματος, του πιο σοβαρού τύπου καρκίνου του δέρματος.

Πηγή

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x