Μήπως η κατανάλωση κρέατος προκαλεί τις πανδημίες ;

Είναι μια αναμφισβήτητη αλήθεια ότι η σχέση μας με τα ζώα παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο το αν μπορεί να συμβεί μια πανδημία. Στην ιστορία έχουν υπάρξει πολλά παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν. Για την πανδημία που βιώνουμε υπάρχει η υπόθεση ότι προήλθε από έναν ιό που μεταπήδησε από μια νυχτερίδα στον άνθρωπό.

Σύμφωνα με τον Amesh Adalja, του τμήματος υγείας και ασφάλειας του πανεπιστημίου Τζονς Χοπκινς, δεν είναι η κατανάλωση κρέατος το πρόβλημα αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα φτάσει το κρέας στο πιάτο μας. «Δεν είναι η κατανάλωση κοτόπουλου που θα προκαλέσει τη γρίπη των πτηνών αλλά το πώς μεγάλωσε το κοτόπουλο για να το φάμε. Ως μέλη αυτού του πλανήτη είναι αναμενόμενο να αλληλεπιδράσουμε με άλλα είδη. Μπορείς να κολλήσεις λύσσα επειδή σε δάγκωσε ένα ρακούν και όχι απαραίτητα επειδή το έφαγες», σύμφωνα με τον Αdalja. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλές καταστροφικές ασθένειες που δεν είχαν σε τίποτα να κάνουν με την κατανάλωση κρέατος παρότι προήλθαν από ζώα. Για παράδειγμα η μαλάρια μεταφέρεται από τα κουνούπια ενώ η νόσος Lyme από τσιμπούρια που μεταφέρουν ζώα όπως οι τάρανδοι.

Αν γινόμασταν όλοι vegan θα εξαφανίζονταν οι πανδημίες; Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από το αν καταναλώνουμε κρέας είναι το πώς αλληλεπιδρούμε με τα ζώα. Παρότι οι πρόσφατες πανδημίες προκλήθηκαν από ιούς που μετέβησαν από τα ζώα στον άνθρωπο, υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων που πρέπει να συμβεί ώστε ένας παθογόνος μικροοργανισμός να εξελιχθεί σε ανθρώπινη επιδημία. Θα πρέπει ένα μικρόβιο να μεταβεί από το ζώο στον άνθρωπο με ευκολία, να προκαλεί ασθένεια και να είναι μεταδοτικό σε άλλους ανθρώπους. Το είδος μας εξελίχθηκε ως παμφάγο. Πριν από 10000 χρόνια δεν υπήρχαν vegans αλλά δεν υπήρχαν και πανδημίες.

Τι προκαλεί όμως τις πανδημίες; Η διαφορά μας με πριν 10000 χρόνια είναι ο τρόπος που ζούμε, και αυτό είναι πιο περίπλοκο από το αν καταναλώνουμε κρέας ή όχι. Οι κοινωνίες μας έγιναν πιο πυκνοκατοικημένες. Παρόλα αυτά οι πανδημίες δεν είχαν γίνει τόσο ορατές μέχρι την εκβιομηχάνιση του πολιτισμού μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν επιδημίες ( πχ η επιδημία στην αρχαία Αθήνα). Ακόμα και ο μαύρος θάνατος στα μέσα του 1300 ήταν αποτέλεσμα των πυκνοκατοικημένων αστικών κέντρων και της αλληλεπίδρασης των ανθρώπων μεταξύ τους και όχι λόγω της κατανάλωσης κρέατος. Πλέον παρότι η υγιεινή και η θεραπεία ασθενειών είναι απείρως καλύτερη απ’ ότι το 1300 υπάρχει μια τεράστια διαφορά σε σχέση με τότε που αυξάνει τον ρίσκο για την εκδήλωση μια πανδημίας. Αυτή είναι το πόσο μικρός έχει γίνει ο κόσμος μας. «Μια επιδημία που θα ξεσπάσει σε ένα μέρος της γης θα έχει εξαπλωθεί στην υπόλοιπη χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει», σύμφωνα με τον Adalja, «και αυτό είναι που συνέβη με το Covid-19». Άρα η παγκοσμιοποίηση, η αύξηση των μεγαλουπόλεων και το πόσο πυκνοκατοικημένες είναι οι πόλεις μας αύξησε τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας πανδημίας περισσότερο από την κατανάλωση κρέατος.

Υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και στην εκδήλωση μιας πανδημίας; Εν μέρει ναι. Η κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με κάποιες πανδημίες, και είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας ώστε να μειωθεί το ρίσκο. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ρίσκο εκδήλωσης μιας πανδημίας αλλάζοντας τον τρόπο εκτροφής των ζώων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για ιούς που προέκυψαν από τα πτηνά. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2008 η μεγάλη διακίνηση ζώων που οι πληθυσμοί τους συμπυκνώνονται σε μικρό χώρο αυξάνει την έκθεση των αγροτών και των οικογενειών τους σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Μια άλλη μελέτη του 2008 επισημαίνει τη σημασία των μέτρων βιοασφάλειας και της ενημέρωσης των εργαζομένων για καλύτερες πρακτικές, ιδιαίτερα εκείνων που εργάζονται σε ορνιθοτροφία.

Εν κατακλείδι αν θα ήθελε κάποιος να ακολουθήσει μια vegan διατροφή μπορεί να βρει πολλούς λόγους υγείας αλλά και περιβαλλοντικούς για να το κάνει. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να μειωθεί το ρίσκο μιας πανδημίας.

Πηγή

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x