Καμπυλωμένο φράγμα στο δρόμο προστατεύει τους ανθρώπους από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα καθώς τα ρυπογόνα σωματίδια συγκεντρώνονται πολύ πιο κοντά στο έδαφος σε χαμηλότερα ύψη.

Τώρα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, ερευνητές από το Imperial College London έχουν σχεδιάσει ένα καινοτόμο καμπυλωτό φράγμα που προστατεύει τους κατοίκους της πόλης από τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Διαγωνισμός για 3 ετήσιες συνδρομές στο Netflix

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές μοντελοποίησης της ροής του αέρα για να μελετήσουν τις επιπτώσεις των μοναδικών δομών στην άκρη του δρόμου, προκειμένου να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την εκτροπή σωματιδίων μακριά από τους πεζούς. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο περιοδικό Cities & Health.

Μία από τους ερευνητές, η Dr Tilly Collins, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Imperial, παρατήρησε σοβαρή ρύπανση στον αέρα, ενώ παρακολουθούσε το παιδί της να παίζει σε παιδική χαρά κοντά σε έναν πολυσύχναστο δρόμο του Λονδίνου.

Σκέφτηκα τον εαυτό μου, τι θα μπορούσε να γίνει; Και τώρα; Έτσι, άρχισα να ερευνώ την επίδραση κατά μήκος των δρόμων“, εξήγησε η Dr. Collins σε δήλωση της. “Αποδείχθηκε ότι κατά μήκος της πεζοδρομημένης πλευράς, υπάρχουν στροβιλισμοί όπου η ποιότητα του αέρα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ακόμη χειρότερη καθώς οι ρύποι παγιδεύονται σε εκεί.”

Οι καμπυλωμένες δομές μπορούν να μετριάσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση βραχυπρόθεσμα

Η Dr. Collins, μαζί με τον Dr. Huw Woodward, επίσης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πολιτικής, και ο Agamemnon Otero του Energy Garden, διερεύνησαν ιδέες για αστικό σχεδιασμό που θα μετριάσουν τα φαινόμενα στροβιλισμού και επομένως θα βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα για τους πεζούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καμπύλες κατασκευές είναι πιο αποτελεσματικές στη διασπορά και την ανάκλαση των ρύπων πίσω στους δρόμους. Προτείνουν σχετικά φθηνές κατασκευές εμπνευσμένες από τα καμπύλα ηχομονωτικά τοιχώματα που βρίσκονται δίπλα σε αυτοκινητόδρομους στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Αυτές οι δομές θα μετριάσουν επίσης τη ηχορύπανση και θα λειτουργούν ως ικριώματα για πράσινες υποδομές σε μεγάλες πόλεις.

Η Dr. Collins λέει “ότι αν και μεγάλο μέρος της προσοχής της επιστημονικής και μηχανολογικής κοινότητας είναι τώρα στη μείωση των καυσαερίων, υπάρχουν αυτά τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας“.

Παρά τις προκλήσεις, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το έργο τους έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά τον αστικό σχεδιασμό και να βοηθήσει τους πεζούς να είναι ασφαλείς από τα ρυπογόνα αποτελέσματα των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

[via]

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x