Θαλάσσια Ρύπανση & Τουρισμός στη Μεσόγειο

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) προειδοποιούν για τον αντίκτυπο που έχει το τρέχον μοντέλο τουρισμού στα νησιά της Μεσογείου στην παραγωγή θαλάσσιων απορριμμάτων στις παραλίες. Το ινστιτούτο προτείνει να επωφεληθούν τα νησιά από την κατάσταση που δημιουργείται από την πανδημία Covid19 και να επανεξετάσει ένα νέο πιο βιώσιμο μοντέλο. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, δείχνει ότι η ψυχαγωγική χρήση των μεσογειακών παραλιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι υπεύθυνη για έως και το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων που συσσωρεύονται σε αυτές τις παραλίες και παράγει τεράστιες ποσότητες μικροπλαστικών μέσω του θρυμματισμού των πλαστικών ειδών.

Η διεθνής μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του ICTA-UAB ανέλυσε τις επιπτώσεις των αποβλήτων που παράγονται από τον τουρισμό σε οκτώ νησιά της Μεσογείου τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα θαλάσσια απορρίμματα, συμπεριλαμβανομένων των μικροπλαστικών, μπορούν να οριστούν ως κάθε κατασκευασμένο ή επεξεργασμένο στερεό υλικό που απορρίπτεται στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. Προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και μπορεί να βρεθεί σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες του κόσμου. «Αυτό το περιβαλλοντικό ζήτημα απειλεί την καλή υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της βιοποικιλότητας. Μπορεί επίσης να έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τις παράκτιες κοινότητες που εξαρτώνται από τις υπηρεσίες οικοσυστήματος αυξάνοντας τις δαπάνες για καθαρισμό παραλιών, δημόσια υγεία ή διάθεση αποβλήτων», λέει ο Δρ. Michaël Grelaud, ερευνητής ICTA-UAB και συγγραφέας του άρθρου.

Η περιοχή της Μεσογείου δέχεται περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου τουρισμού κάθε χρόνο και επηρεάζεται ιδιαίτερα από περιβαλλοντική ρύπανση που σχετίζεται με αυτόν τον τομέα. Λόγω της ελκυστικότητας τους, τα νησιά της Μεσογείου πολλαπλασιάζουν κατά πολύ τον πληθυσμό τους την υψηλή περίοδο. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τους παράκτιους δήμους, οι οποίοι εξαρτώνται από αυτόν τον τομέα, αλλά πρέπει να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν την αύξηση των αποβλήτων που δημιουργούνται, συμπεριλαμβανομένων των παραλιών, από την εποχική εισροή τουριστών. Ο παράκτιος τουρισμός αναμένεται πράγματι να είναι μια από τις κύριες χερσαίες πηγές απορριμμάτων.

Η ποσότητα και ο τύπος των αποβλήτων που συλλέχθηκαν χαρακτηρίστηκαν κατά τη διάρκεια 147 ερευνών για τα θαλάσσια απορρίμματα, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χαμηλής και υψηλής τουριστικής περιόδου του 2017, σε 24 παραλίες από 8 διαφορετικά νησιά της Μεσογείου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων που συλλέγονται είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, καθώς αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 94% των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κατά μέσο όρο 330 αντικείμενα συσσωρεύονται ανά 1000 m2 παραλίας/ ημέρα στις πολύ δημοφιλείς τουριστικές παραλίες, 5,7 φορές περισσότερο από ότι κατά τη χαμηλή περίοδο. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα στοιχείο κάθε τρία βήματα. Ο αριθμός των αντικειμένων που πιθανότατα αφήνονται στις παραλίες από τους επισκέπτες, όπως αποτσίγαρα, καλαμάκια ή δοχεία ποτών, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 65% της ποσότητας των θαλάσσιων απορριμμάτων που συσσωρεύονται στις παραλίες που είναι πιο δημοφιλείς στους τουρίστες. Αυτό μπορεί να αυξηθεί έως και 80% εάν συμπεριληφθούν τα μεγάλα μικροπλαστικά όπως προτείνεται από τα αποτελέσματα: κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα πλαστικά αντικείμενα που αφήνονται στην παραλία θα υποστούν κατακερματισμό υπό τις συνδυασμένες επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και της τριβής με την άμμο. Σε όλα τα νησιά της Μεσογείου, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι επισκέπτες θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση περισσότερων από 40 εκατομμυρίων αντικειμένων την ημέρα κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής κορυφής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Το 2019 και μετά την εφαρμογή των εκστρατειών ευαισθητοποίησης των πολιτών, τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση πάνω από το 50% των απορριμάτων που σχετίζονται με τους επισκέπτες.

«Αυτά τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα πιθανώς ωφελούνται από την αυξανόμενη προσοχή του κοινού στην πλαστική ρύπανση στους ωκεανούς ή στα μέτρα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων, όπως το πλαστικό μίας χρήσης», λέει η Δρ. Patrizia Ziveri , Ερευνητής Καθηγήτρια ICREA στο ICTA-UAB.

Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι «ο περιορισμός από το COVID19 και η σχετική προσωρινή δραστική μείωση του τουρισμού προσφέρει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε τη θεμελιώδη σημασία του βιώσιμου τουρισμού για να διασφαλιστεί ένα υγιές μέλλον για το περιβάλλον και, επομένως, και για τους ανθρώπους», Δρ. καταλήγει η Patrizia Ziveri.

Πηγή

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x