Η ηλιακή ενέργεια φτάνει σε ιστορικά χαμηλό κόστος

Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον η φθηνότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ιστορία, χάρη στις πολιτικές που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό σύμφωνα με μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε σήμερα από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (International Energy Agency-IEA).

Η ήλιος είναι δωρεάν, αλλά η τεχνολογία που απαιτείται για τη μετατροπή του σε χρησιμοποιήσιμο ηλεκτρισμό μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρός. Για να ενθαρρυνθούν περισσότερα άτομα και εταιρείες ώστε στραφούν στην ηλιακή ενέργεια, οι χώρες μπορούν να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους για να κάνουν την αγορά αυτού του εξοπλισμού πιο προσιτή. Σήμερα, περισσότερες από 130 χώρες έχουν πολιτικές που μειώνουν το κόστος κατασκευής νέων ηλιακών εγκαταστάσεων. Είναι η πρώτη χρονιά που ο IEA έλαβε υπόψη τέτοιες πολιτικές κατά τον υπολογισμό του κόστους της ηλιακής ενέργειας στην ετήσια έκθεση World Energy Outlook. Μετά από αυτό, οι εκτιμήσεις τους για το κόστος της ηλιακής ενέργειας μειώθηκαν από 20 – 50% ανά περιοχή σε σύγκριση με πέρυσι, ανέφερε για πρώτη φορά η Carbon Brief.

Η ηλιακή ενέργεια βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει «ο νέος βασιλιάς της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει η έκθεση, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν. Αναμένεται να κυριαρχήσει όλο και περισσότερο στην αγορά κατά την επόμενη δεκαετία, ενισχύοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, έθεσε έναν στόχο να αντλήσει το 32% της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

«Φαίνεται ότι η υποστήριξη πολιτικής είναι εδώ για να μείνει κάτι που είναι πολύ καλό», λέει ο Brent Wanner, ο οποίος ηγείται της μοντελοποίησης και ανάλυσης παραγωγής ενέργειας για το World Energy Outlook του IEA. «Αυτά τα πλαίσια πολιτικής είναι πραγματικά απαραίτητα για τη στήριξη αυτού του χαμηλού κόστους, το οποίο στη συνέχεια στηρίζει το είδος της ανάπτυξης που πρέπει να κινηθούμε προς τις κλιματικές φιλοδοξίες.»

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, είναι σταθερά φθηνότερο να κατασκευάζονται ηλιακά αγροκτήματα από τα νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα ή φυσικού αερίου, αναφέρει η έκθεση. Για ηλιακά έργα σε κλίμακα κοινής ωφέλειας που ολοκληρώθηκαν φέτος, το μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια ζωής της μονάδας (που ονομάζεται ισοσταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας) κυμαινόταν μεταξύ 35 και 55 $ ανά megawatt την ώρα σε μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Κίνα και η Ινδία. Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, το παγκόσμιο μέσο ισοσταθμισμένο κόστος για την ηλιακή ενέργεια ήταν 100 $ ανά megawatt την ώρα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ(pdf) . Πριν από μια δεκαετία, ήταν 300 $.

Σε σύγκριση με το κόστος για τον άνθρακα, το οποίο κυμαίνεται σήμερα από περίπου 55 $ έως 150 $ ανά μεγαβάτ την ώρα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του IEA ,είναι περίπου το ίδιο με εκείνο που ήταν για περισσότερο από μια δεκαετία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση του άνθρακα πιθανότατα δεν θα επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα, ακόμη και αν η οικονομία ανακάμψει το επόμενο έτος, αναμένει ο IEA.

Η πρόβλεψη για την ηλιακή ενέργεια στο μέλλον, από την άλλη πλευρά, είναι ηλιόλουστη. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί τώρα λόγω της πανδημίας, αλλά ο IEA αναμένει ότι η όρεξη των ανθρώπων για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα μόλις η πανδημία είναι υπό έλεγχο και η οικονομία ανακάμψει. Προβλέπει επίσης ένα μέλλον όπου η ηλιακή ενέργεια συνεχίζει να αυξάνεται με ταχύτητες ρεκόρ για να καλύψει τις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών.

«Τα καλά νέα για αυτό είναι ότι η ηλιακή τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται και η καινοτομία συνεχίζει να μειώνει το κόστος», λέει ο Wanner.

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

MOVIES

Dune, της Αργυρώ Σπάρταλη

Της Αργυρώ Σπάρταλη Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το “Dune” αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x