Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να εξαλείψει τα μαγκρόβια δάση έως το 2050

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Τα μαγκρόβια δάση δεν κινούνται αρκετά γρήγορα για να ξεφύγουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και θα μπορούσαν να εξαφανισθούν έως το 2050, συμφωνά με νέα ερευνά. Αυτό συμβαίνει διότι αυτά τα δάση δεν θα είναι σε θέση να συμβαδίσουν με την αύξηση της στάθμης της θάλασσας εάν οι εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου συνεχίσουν αμετάβλητα. Τα δέντρα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και προστατεύουν τις κοινότητες από καταιγίδες και παράκτια διάβρωση.

Τα μαγκρόβια δάση θα κινδυνεύουν να πεθάνουν όταν τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται περισσότερο από 6 χιλιοστά το χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. Αυτό το όριο θα μπορούσε να επιτευχθεί σε μόλις 30 χρόνια, λένε οι επιστήμονες, εάν οι άνθρωποι δεν μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τους. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται ήδη παγκοσμίως με ρυθμό άνω των 3 χιλιοστών ετησίως – αν και ορισμένα μέρη βλέπουν ήδη ακόμη πιο δραστική αλλαγή.

Τα μαγκρόβια δάση προσφέρουν πολλά για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Η αποκατάσταση των δασών αυτών είναι μονόδρομος για τους επιστήμονες σε μέρη όπως η Φλόριντα, στο οποίο έχουν επιδιώξει να υπερασπιστούν τις παράκτιες κοινότητες από τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής. Αλλά αν τα μαγκρόβια δάση πρόκειται να μας σώσουν, θα πρέπει πρώτα να τα σώσουμε εμείς.

” Έχουμε την ευκαιρία εδώ να αναλάβουμε δράση και να διατηρήσουμε τους ρυθμούς ανόδου της στάθμης της θάλασσας κάτω από αυτά τα κρίσιμα κατώτατα όρια, γεγονός που κάνει την μελέτη αυτή σημαντική” , λέει η Erica Ashe, μία από τις συγγραφείς της μελέτης και μεταδιδακτορικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

Επιπλέον, τα δάση αυτά είναι ακόμη καλύτερα στο να διατηρούν το διοξείδιο του άνθρακα εκτός της ατμόσφαιρας σε σχέση με τροπικά δάση του ίδιου μεγέθους.

Από κοντά, ένα κουβάρι από ρίζες μαγκροβίων από μόνο του μπορεί να μοιάζει με δάσος που υψώνεται πάνω από το νερό. Αυτές οι ρίζες μπορούν να τραβήξουν γλυκό νερό από το αλμυρό θαλασσινό νερό και να χρησιμεύσουν ως βιότοπος για ψάρια και οστρακοειδή. Αλλά αν οι ρίζες τους βυθιστούν εντελώς για πολύ, τα μαγκρόβια θα πνιγούν.

Το ένα πέμπτο των μαγκρόβιων δασών του κόσμου έχει ήδη εξαφανιστεί μεταξύ των ετών 1980 και 2010. Τα δέντρα αυτά μπορούν συνήθως να προσαρμοστούν στην αύξηση του νερού καθώς “μετακινούνται” προς την ενδοχώρα, αλλά η ανθρώπινη ανάπτυξη κατά μήκος των ακτών εμποδίζει τώρα το δρόμο τους. Αυτό το αίνιγμα, που ονομάζεται «παράκτια συμπίεση», το βλέπουμε στην Φλόριντα, η οποία διαθέτει ένα από τα πιο μεγάλα μαγκροβία δάση στον πλανήτη. Μία από τις μεγαλύτερες εκβολές του, το Tampa Bay, έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ των μαγκροβίων του τον περασμένο αιώνα.

Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλη είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας για να επιβιώσουν τα μαγκρόβια, η Erica Ashe και οι συνεργάτες της μελέτησαν πυρήνες ιζημάτων από 78 τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό αποκάλυψε στοιχεία για την ανάπτυξη των μαγκροβίων τα τελευταία 10.000 χρόνια. Δεν υπάρχουν ομως αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις πρόσφατες επιπτώσεις της αύξησης της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από τον άνθρωπο (κι αυτό εξαιτίας της τήξης του πάγου και την αύξηση του θερμότερου νερού) στα μαγκρόβια.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν λύσεις για να διατηρήσουν την στάθμη της θάλασσας υψηλότερη από αυτό το όριο

«για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και για την προστασία εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαρτώνται από τα μαγγρόβια για καταφύγιο, προστασία από πλημμύρες, τρόφιμα και ίνες», γράφει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Queensland, Catherine Lovelock σε άρθρο που σχολιάζει σχετικά με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε. Αυτό σημαίνει μείωση των ορυκτών καυσίμων και χορήγηση περισσότερου χρόνου και χώρου στα μαγκροβια δάση για να προσαρμοστούν στον μεταβαλλόμενο κόσμο.

Leave your vote

Αν σου άρεσε ακολούθησε μας για περισσότερα

R3AD MOR3

Οργανικά υλικά απαραίτητα για τη ζωή στη Γη βρίσκονται για πρώτη φορά στην επιφάνεια ενός αστεροειδή

Νέα έρευνα από το Royal Holloway, βρήκε νερό και οργανική ύλη στην επιφάνεια ενός αστεροειδή δείγματος που επέστρεψε από το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Είναι

Read More »

Η Δανία θα κατασκευάσει το πρώτο τεχνητό νησί στο κόσμο για να τοποθετήσει εκατοντάδες ανεμογεννήτριες

Μέσα σε λίγες μέρες ανακοινώθηκαν δύο έργα, τα οποία, εάν ολοκληρωθούν, θα αποτελέσουν μια μεταμόρφωση για την υπεράκτια αιολική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Read More »
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x