Για πρώτη φορά, ο πάγος της Αρκτικής απέτυχε να παγώσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου

Η εποχιακή διαστολή και συστολή του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής έχει φτάσει σε μια ανησυχητική ακινησία φέτος, με τον πάγο να έχει ακόμη σχηματιστεί σε μια βασική περιοχή στα ανοικτά των ακτών της Σιβηρίας, παρά το γεγονός ότι είμαστε ήδη στις αρχές Νοέμβριου. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία που η Θάλασσα του Λάπτεφ απέτυχε να παγώσει στα τέλη του έτους.

Συνήθως, ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική λιώνει τους καλοκαιρινούς μήνες και παγώνει το χειμώνα, αλλά η έκταση του ετήσιου τήγματος αυξάνεται εδώ και αρκετά χρόνια, όμως την φετινή χρονιά έχουμε το πρώτο αρκτικό καλοκαίρι που χωρίς πάγο κατι το οποίο αναμένεται να συμβαίνει και την 20ετια μεταξύ 2030 και 2050. Το φετινό όμως κλίμα υπήρξε ιδιαίτερα καταστροφικό για την περιοχή, με ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα καθώς υπήρχε μια αύξηση των θερμοκρασιών κατά 10 ° C πάνω από το μέσο όρο στη Σιβηρία τον Ιούνιο.

Τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας, ο πλήρης αντίκτυπος του φετινού κακού καλοκαιριού καθίσταται σαφής, καθώς η Θάλασσα του Λάπτεφ απέτυχε να παγώσει, με σημαντικές συνέπειες για την πολική περιοχή συνολικά.

Κανονικά, ο πάγος σχηματίζεται κατά μήκος της ακτής της βόρειας Σιβηρίας στις αρχές του χειμώνα και στη συνέχεια εξαπλώνεται κατά μήκος του της Λάπτεφ ​​από τους ισχυρούς ανέμους. Καθώς ταξιδεύει, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά κατά μήκος της Αρκτικής πριν τελικά λιώσει στα στενά Fram, μεταξύ Σβάλμπαρντ και Γροιλανδίας, την άνοιξη.

Κατά συνέπεια, το πλαγκτόν σε όλη την Αρκτική να λαμβάνει λιγότερα θρεπτικά συστατικά, μειώνοντας έτσι την ικανότητά τους να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αυτό, με τη σειρά του, θα συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες και ακόμη λιγότερο πάγο.

«Η έλλειψη πάγου μέχρι στιγμής αυτό το φθινόπωρο είναι άνευ προηγουμένου στην περιοχή της Αρκτικής της Σιβηρίας», δήλωσε ο Zachary Labe από το κρατικό πανεπιστήμιο του Κολοράντο σε ένα email στο The Guardian.

«Το 2020 είναι μια ακόμη χρονιά που συμβαδίζει με μια ταχέως μεταβαλλόμενη Αρκτική. Χωρίς συστηματική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, η πιθανότητα του πρώτου μας καλοκαιριού «χωρίς πάγο» θα συνεχίσει να αυξάνεται στα μέσα του 21ου αιώνα ».

Οι ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιριού που παρατηρήθηκαν στο βορρά αυτό το καλοκαίρι προκάλεσαν την τήξη του πάγου της Θάλασσας του Λάπτεφ νωρίτερα από ποτέ άλλοτε φέτος, αφήνοντας εκτεθειμένες τεράστιες περιοχές. Καθώς αυτό το νερό απορρόφησε το ηλιακό φως, έφτασε σε θερμοκρασία 5 ° C πάνω από το μέσο όρο.

Επιπλέον, με την περιορισμένη παραγωγή πάγου του τρέχοντος έτους, οι πιθανότητες των λιώσιμο των πάγων να έρθει ακόμη νωρίτερα τον επόμενο χρόνο είναι υψηλές. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ακόμη περισσότερο νερό στα ανοιχτά καθ ‘όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο πιθανόν να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των θερμοκρασιών των ωκεανών από ό, τι φάνηκε φέτος.

Ο Labe και άλλοι επιστήμονες λένε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνουν άμεσα ενέργειες προκειμένου να περιορίσουν τις εκπομπές και να σώθει ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής.

Leave your vote

Don’t Stop Here

More To Explore

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x